Матвійчук: Ми не можемо відкласти на «після війни» демократичну трансформацію держави

Матвійчук: Ми не можемо відкласти на «після війни» демократичну трансформацію держави

Укрінформ
Демократичну трансформацію держави не можна відкладати на “після війни”.

Про це заявила Олександра Матвійчук - голова організації «Центр громадянських свобод», яка у 2022 році отримала Нобелівську премію миру, в інтерв’ю Укрінформу.

У відповідь на запитання, які є найбільші загрози для України на шляху перетворення на справді демократичну державу, Нобелівська лауреатка зазначила, що після початку повномасштабної війни “стався величезний зсув у свідомості людей і вони починають розуміти, як важливо мати ефективно діючі державні інституції, яке це щастя, коли держава тебе представляє”.

Водночас вона переконана, що “ми не можемо відкласти - так само як справедливість після війни, так і реформування - на після війни, у нас немає такої розкоші. Світ дуже змінюється, якщо ми хочемо застрибнути в цей цивілізаційний простір розвинених держав, ми й під час війни маємо проводити демократичну трансформацію, ніхто не буде на нас чекати”.

За словами Матвійчук, “нам у 2022 році дали статус кандидата в члени Європейського Союзу, це заявка України не просто про приєднання до якогось геополітичного суб’єкта, це заявка України будувати тут, в Україні, таке суспільство, в якому права кожної людини захищені, влада підзвітна і не краде, поліція не б’є мирні студентські демонстрації і ти можеш прийти до суду і розуміти, що він справедливо вирішить твою справу, - ось про це заявка. І ми маємо це робити, як би не було складно, а це дуже складно і деякі речі навіть несумісні під час воєнного стану, але розкоші чекати, відкладати це на колись, на потім - у нас не буде”.

Читайте також: Матвійчук: Спецтрибунал щодо рф необхідно створити зараз - ми не маємо чекати до закінчення війни

“І ще - остання загроза, вона не типово українська, вона типова для всіх суспільств під час війни. Бо коли ти стикаєшся з дикунами, коли стикаєшся з варварами, які говорять, що вони чхали на міжнародне право і рішення міжнародних організацій, - тобто, вони цивілізаційно ще не доросли і вчиняють воєнні злочини як метод ведення війни і просто знищують міста, церкви, житлові будинки, гвалтують, ріжуть, вбивають - є велика загроза почати бути дзеркалом цієї сторони і почати відплачувати тим самим. І от ми, зараз особливо, маємо постійно собі нагадувати, що виграти війну з росією і перетворитися самим на росію, стати таким ж дикунами, - ми не маємо права”, - зазначила правозахисниця, додавши, що путін почав цю війну в 2014 році якраз щоб зупинити Україну на шляху демократичної трансформації, і українці не мають робити йому таку послугу.

“Як би не було складно, ми маємо пам’ятати, що ми боремося за нашу свободу мати демократичний вибір, за свободу готувати суспільство, де право має значення”, - підсумувала Матвійчук.

Як повідомлялося, після восьми років ведення гібридної війни проти України 24 лютого 2022 року російська федерація відкрито вторглася в Україну. За понад десять місяців війни Сили оборони України завдали значних втрат агресору.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-