Північна Македонія розпочала головування в ОБСЄ

Північна Македонія розпочала головування в ОБСЄ

Укрінформ
Північна Македонія з 1 січня впродовж 2023 року головуватиме в Організації з безпеки та співробітництва в Європі (ОБСЄ).

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на сайт ОБСЄ.

Главою ОБСЄ, за посадою, стає міністр закордонних справ Північної Македонії Буяр Османі, який під час презентації у вересні минулого року пріоритетів головування Північної Македонії привернув окрему увагу до війни росії проти України.

«Ця війна розмиває основи ОБСЄ. Це суперечить принципам, дотримуватись яких ми погодилися і які цінуємо. Це дуже далеко від наших орієнтирів і керівних принципів, що регулюють відносини між державами-учасницями», - заявив він.

За словами Османі, серед пріоритетів головування Північної Македонії в ОБСЄ будуть відновлення взаємної довіри та діалогу з усього спектру безпекових проблем у Європі, зокрема, енергетична та продовольча безпека, підвищення обізнаності про зв’язок між зміною клімату та безпекою і боротьба з корупцією та сприяння належному управлінню.

Читайте також: Країни-учасниці будуть підтримувати Україну попри позицію рф - генсек ОБСЄ

У військово-політичному вимірі безпеки Османі назвав пріоритетом запобігання та врегулювання конфліктів і пов’язаних із ними наслідків.

«Україна залишатиметься нашим найвищим пріоритетом. Однак не забуваймо, що в регіоні ОБСЄ існує напруженість, яка також викликає велике занепокоєння. Важливо спиратись на існуючі формати та надавати підтримку для нашої присутності на місцях. Організація повинна залишатися відданою ОБСЄ у пошуках миру», – сказав Османі.

Як повідомляв Укрінформ, Україна закликала ОБСЄ продемонструвати своє лідерство та підтримати ініціативу Президента Володимира Зеленського щодо скликання Глобального саміту миру.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-