Президент впевнений, що спеціальний трибунал проти росії запрацює

Президент впевнений, що спеціальний трибунал проти росії запрацює

Укрінформ
Президент Володимир Зеленський переконаний, що спеціальний трибунал щодо росії та компенсаційний механізм відшкодування країною-агресором завданих Україні збитків запрацюють.

Про це він сказав під час виступу з посланням до Верховної Ради, передає кореспондент Укрінформу.

"Створення трибуналу щодо злочину агресії – це невідʼємна частина політики нашої держави. Я впевнений, що трибунал запрацює. Запрацює і міжнародний компенсаційний механізм, який ми зараз будуємо", - сказав глава держави.

Читайте також: Післявоєнна відбудова України буде найбільшим економічним проєктом Європи - Зеленський

Водночас він наголосив на необхідності максимально співпрацювати з міжнародними партнерами, з Міжнародним кримінальним судом.

"Тобто, усі елементи міжнародного і національного правосуддя будуть використані, щоб притягнути до справедливої відповідальності російських убивць і катів, усіх, хто спланував, розпочав і здійснює агресію проти народу України. Жоден злочин окупантів в Україні не повинен залишитись без законного вироку", - заявив Президент.

За його словами, відповідальність для загарбників має бути невідворотною.

Читайте також: Україна буде лідером глобальних зусиль заради продовольчої безпеки – Президент

"І – буде саме такою! За все, що було зроблене проти України, що було зроблено проти українців від 2014 року і від 24 лютого", - зазначив Зеленський.

Президент підкреслив, що одна держава забезпечити це не може, й подякував партнерам, зокрема Нідерландам за "принципове лідерство" у цій роботі, слідчим, експертам, прокурорам, суддям, які вже працюють над цим, а також журналістам і громадським активістам.

"Дякую також і тим, хто допомагає знаходити і блокувати в іноземних юрисдикціях активи держави-терориста та пов’язаних з нею осіб, хто просуває в інших державах законодавчі важливі ініціативи для конфіскації цих активів російської федерації, а також адвокатує це в медіа", - додав Зеленський.

Як повідомлялося, Україна виступила з ініціативою створення міжнародного cпеціального трибуналу, який притягне до кримінальної відповідальності керівництво росії за скоєння злочину агресії проти України.

Читайте також: Зеленський: Ніхто на Заході вже не боїться і ніколи не буде боятися росії

Президент Володимир Зеленський утворив робочу групу на чолі з керівником ОП Андрієм Єрмаком, яка опрацьовуватиме питання створення спецтрибуналу.

Його вже підтримали Парламентська асамблея Ради Європи, Європарламент, Парламентська асамблея НАТО, Парламентська асамблея ОБСЄ.

Київ опрацьовує кілька варіантів створення спеціального трибуналу, один із них – на основі угоди між Україною та ООН, яка може ухвалити відповідну резолюцію.

Фото: ОП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-