Кулеба назвав п’ять пріоритетів головування України в ГУАМ

Кулеба назвав п’ять пріоритетів головування України в ГУАМ

Укрінформ
Попри повномасштабну агресію росії, Україна налаштована на продуктивне та рішуче лідерство під час Українського головування в ГУАМ у 2023 році.

Про це міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, виступаючи онлайн на міністерському засіданні ГУАМ у вівторок, 20 грудня, передає Укрінформ із посиланням на пресслужбу МЗС.

“Я вдячний Молдовському головуванню цьогоріч та розраховую на підтримку Українського головування у 2023 році. Навіть захищаючись від повномасштабної агресії росії, Україна налаштована на рішуче та продуктивне лідерство в ГУАМ наступного року”, - сказав Кулеба.

Міністр назвав п’ять пріоритетів Українського головування. Серед них суверенітет і територіальна цілісність держав-членів ГУАМ; створення нових економічних можливостей та розвиток торгівлі між ринками Європи та Азії; просування до повноцінного функціонування зони вільної торгівлі; взаємодія з Європейською Комісією щодо Транспортного коридору ГУАМ; спрощення митних процедур та запровадження комплексного підходу до документів для транспортування в рамках Транспортного коридору ГУАМ.

Читайте також: Україна готує кроки для доведення незаконності перебування росії в Радбезі ООН - Кулеба

“Ми також розраховуємо на підтримку держав-членів у позбавленні російської мови статусу офіційної та робочої мови ГУАМ”, - зазначив він.

Глава української дипломатії запропонував посилити безпекове, а не лише економічне партнерство в рамках ГУАМ і закликав спільно працювати над втіленням Формули миру, яку представив Президент України Володимир Зеленський.

“Всі наші країни екзистенційно зацікавлені у перемозі України. Решта сценаріїв нестимуть загрозу. Апетити росії не обмежуються Україною, і вони пішли би далі, якби могли. Але так само ніхто не зацікавлений у новому замороженому конфлікті. Наші країни надто добре знають, що це означає. Час покласти край російському імперіалізму. Ми маємо усунути цю загрозу не лише для України, але і для всього регіону та світу. Україна здатна це зробити за стійкої підтримки наших партнерів”, - підсумував він.

Читайте також: Про що б не домовлялися путін і лукашенко, Україна до цього готова – Кулеба

Як повідомлялося, Президент України Володимир Зеленський у виступі на міжнародному форумі TRT World Forum у Стамбулі наголосив, що не було б жодної продовольчої кризи у світі, якби російський флот не заблокував українські чорноморські порти.

Фото: МЗС України

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-