Застосування росією іранських дронів: МЗС чекає пояснень від ООН, чому досі не направили місію в Україну

Застосування росією іранських дронів: МЗС чекає пояснень від ООН, чому досі не направили місію в Україну

Укрінформ
Україна очікує на направлення місії Організації Об'єднаних Націй з вивчення застосування росією іранських дронів, проте ООН досі не зробила жодних кроків для цього.

Про це заявив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба на брифінгу, повідомляє Укрінформ.

"Ще коли росія тільки почала використовувати іранські мопеди для терористичних нальотів на українські міста та цивільну інфраструктуру, Україна та партнери звернулися до ООН із закликом направити місію експертів для вивчення застосування росією іранських дронів", - сказав він.

Кулеба підкреслив, що постачання росії безпілотників іранського виробництва порушує резолюцію Радбезу ООН 2015 року, що закріплює ядерну угоду з Іраном.

Читайте також: Україна готує кроки для доведення незаконності перебування росії в Радбезі ООН - Кулеба

За словами міністра, Україна 14 жовтня офіційно звернулася до секретаріату ООН із приводу направлення місії.

"Секретаріат запропонував дві альтернативні дати в листопаді, одну з яких уже було узгоджено. Але секретаріат ООН поінформував про неможливість відвідання України в ці терміни", - розповів глава МЗС.

Кулеба заявив, що генеральний секретар та загалом Організація Об'єднаних Націй досі не зробили жодних кроків для направлення місії в Україну, тоді як іранські дрони продовжують знищувати об'єкти критичної інфраструктури нашої держави, створюючи жахливі умови для життя цивільних громадян посеред зими.

"Я розумію, що в Нью-Йорку не так холодно, постійно є світло, опалення, але нагадаю, що те, що робить секретаріат ООН зараз, це неприпустиме затягування і потурання безкарності Ірану та росії за їхні дії. Адже йдеться про порушення резолюції Радбезу та загрозу міжнародному миру та безпеці. ООН має пояснити причини затримки та бездіяльності", - зауважив міністр.

Читайте також: Про що б не домовлялися путін і лукашенко, Україна до цього готова – Кулеба

Як повідомляв Укрінформ, раніше в ГУР заявили, що росія отримала нову партію іранських дронів-камікадзе Shahed, але вона менша за попередню.

Президент Володимир Зеленський поінформував, що російська федерація у ніч з 18 на 19 грудня атакувала Україну 34 дронами-камікадзе типу “Шахед” із нової партії, яку поставив Іран загальною кількістю 250 штук.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-