300 днів війни очима зарубіжних друзів

300 днів війни очима зарубіжних друзів

Оновлено
Укрінформ
Якими були ці десять місяців для послів Литви, Польщі, США, Німеччини, Швеції, Естонії та Японії

З нагоди 300 днів від початку повномасштабного вторгнення росії в Україну  Укрінформ поставив три запитання іноземним дипломатам, які працюють у нашій країні:

1. Як ви особисто і команда посольства пережили ці 300 днів війни в Україні?

2. Яку допомогу вашої країни у протистоянні російській агресії ви вважаєте найбільш вагомою?

3. Які нові можливості взаємодії України і вашої країни задля досягнення якнайшвидшої перемоги над країною-терористом росією ви бачите?

З відповідей дипломатів випливає, що їхній воєнний побут у столиці мало відрізняється від  нашого – іноземні посли та їхні колеги так само, як і всі ми, перечікують російські ракетні атаки в укриттях, роблять запаси води та пального і опрацьовують можливості роботи в умовах тривалого блекауту. Однак попри це вони також вірять у перемогу України і роблять усе, аби її наблизити.

І якщо, за словами послів, їх надихає стійкість українців, то нас із вами має надихати і підтримувати, що у ці дуже складні часи ми маємо справжніх друзів. А гуртом, як ми бачимо, і агресора легше бити.

Посол Литовської Республіки в Україні Вальдемарас Сарапінас:

Фото: Paulius Peleckis
Фото: Paulius Peleckis

НІХТО НЕ МАЄ ДИПЛОМАТИЧНОГО ІМУНІТЕТУ ВІД РОСІЙСЬКИХ РАКЕТ

1. Мені дуже приємно відзначити, що посольство Литви продовжувало працювати та надавати консульські послуги в Україні попри війну. Посол Литовської Республіки був першим, хто офіційно повернувся до Києва зі Львова. Наразі весь ключовий персонал посольства повернувся до столиці, і ми докладатимемо максимум зусиль задля наближення перемоги України.

Водночас іноземні посольства стикаються з тими ж викликами, що й кияни. Ніхто не має дипломатичного імунітету від російських ракет або викликаних ними відключень електроенергії чи води. Тож у нашій повсякденній діяльності ми дотримуємося рекомендацій щодо безпеки, наданих українською владою. Ми переглянули наші процедури безпеки персоналу та зробили необхідні запаси, зокрема води та пального, щоб пережити тривалі перебої у роботі критичної інфраструктури.

2. Важко виокремити один чи два елементи, коли Україна отримує стільки політичної та практичної підтримки. Безумовно, у воєнний час військова допомога героїчним Збройним Силам України виділяється як найважливіша. З початку російської агресії литовські військові занурилися у свої резерви, щоб надати допомогу українським братам. До партій підтримки входили критично важливі системи ППО, артилерія та бронетехніка. Крім того, наші волонтерські організації, такі як «Blue Yellow», «Šaulių Sąjunga», «LDK Palikuonys» та інші, їздять до інших країн світу, щоб закупити дрони, транспортні засоби, а нещодавно – генератори та зимовий одяг для ЗСУ. Крім того, є незліченна кількість прикладів того, як громадяни Литви приїжджають підтримати боротьбу України чи то в складі «Інтернаціонального легіону», чи то з місіями гуманітарної допомоги.

Варто відзначити, що в Литві немає відчуття втоми від підтримки України. Буквально пару тижнів тому інша литовська громадська організація – «Laisvės TV» – зібрала значні кошти для закупівлі морських безпілотників для ВМС України, тоді як уряд Литви та бізнес-спільнота об’єднали зусилля, щоб допомогти відновити енергетичну інфраструктуру України, пошкоджену внаслідок російських ракетних ударів.

3. На мій погляд, шлях до перемоги полягає у єдності зусиль України та її західних союзників. Зокрема, нам потрібно зосередитися на трьох ключових сферах:

По-перше, ми повинні переконатися, що українські військові мають засоби, щоб вибити російські сили з України. Оскільки за перший рік війни запаси на Заході суттєво скоротилися, нашій військовій промисловості доведеться прискорити виробництво озброєнь і боєприпасів для України. Також знадобляться додаткові приміщення для обслуговування техніки, яка вже була надана ЗСУ.

По-друге, країни Заходу повинні будуть продовжувати надавати Україні фінансову допомогу для нормального функціонування держави в умовах повномасштабної війни. Це немалі суми, але їх не можна порівняти з витратами українців у боротьбі з російським агресором.

По-третє, ЄС повинен буде приділити особливу увагу виконанню санкцій, запроваджених проти росії та білорусі. Ми знаємо, що росія активно працює над отриманням доступу до критичних компонентів на Заході.

Зайве говорити, що Україна зможе розраховувати на найактивнішу підтримку Литви в усіх цих та багатьох інших сферах.

Посол Польщі в Україні Бартош Ціхоцький:

ВЕЛИЧЕЗНЕ ЗЛО, ЯКЕ ПРИНЕСЛИ З СОБОЮ РОСІЯНИ, СПРОВОКУВАЛО ЩЕ БІЛЬШЕ ДОБРА

1. Це, напевно, був найнапруженіший період нашої роботи. Ми були готові до розвитку подій завдяки інформації з Варшави та від наших союзників. Важливе значення мали візити до України президента Республіки Польща Анджея Дуди, прем’єр-міністра Матеуша Моравецького та міністра закордонних справ Збігнєва Рау у лютому. Меседж кожного з цих візитів був чітким: ми будемо пліч-о-пліч з українцями до кінця.

Ми також із самого початку усвідомлювали, що це війна, яка визначає і наші суверенітет та безпеку. Ми були і є тут не тільки для вас, а й для того, щоб російська агресія не загрожувала нашим родинам у Польщі. Посольство було підготовлене до роботи в екстремальних умовах, спричинених російською агресією 24 лютого, з точки зору продовольства, палива, води тощо. Нас підтримували Національна гвардія та Міністерство оборони України, які нам дуже допомагали, зокрема, в евакуації значної частини персоналу до Польщі.

За ці 300 днів повномасштабної війни ні я, ні хтось із моєї команди ні на хвилину не сумнівалися в перемозі України. Це переконання і віра в те, що разом з вами, українські друзі, ми можемо дочекатися дня перемоги, підтримували як мене, так і польський дипломатичний персонал у Києві.

На війні дні минають дуже швидко, ми щодня боремося з труднощами, служимо далеко від наших родин. Наша робота відрізняється від тієї, яку ми робили до 24 лютого. Зараз ми більше зосереджені на наданні допомоги, маємо прямий контакт із людьми, які постраждали від російського терору. Можливість надати допомогу на місці та честь бути представником держави і народу, який під час війни відкрився перед бідою сусідів, компенсує всі незручності.

2. Важко назвати одну категорію допомоги: спочатку найважливішим було відкриття прикордонних пунктів для біженців та організація військового центру в Жешуві, завдяки чому ми змогли швидко поповнити нестачу в озброєнні Збройних сил України. Коли росіяни знищили паливні склади в Україні, найважливішим було постачання бензину та дизеля. Зараз найважливішим мені здається постачання обладнання для електростанцій і мереж.

Ми постійно доставляємо сотні тонн їжі, медикаментів та обладнання для лікарень. Кілька місяців тому стартувала програма Канцелярії прем’єр-міністра з транспортування поранених військових і цивільних з України до польських лікарень. Команда прем’єр-міністра Моравецького також створила мережу модульних містечок для внутрішньо переміщених осіб в Україні – наразі вони можуть прийняти  понад 5 тис. людей.

Окремо хочу відзначити також велику кількість польських волонтерів, які власними силами допомагають нужденним в Україні чи дають притулок українцям у Польщі.

3. Пріоритетне значення має співпраця наших збройних сил та оборонної промисловості. Польща є тренувальним тилом – зокрема, після створення Місії підтримки ЄС (EUMAM) – і ремонтним тилом Збройних Сил України. Я переконаний, що в найближчі роки на цій основі будуть створені безпрецедентні польсько-українські проєкти як у сфері оборони, так і в оборонній промисловості.

Польща також стала бізнесово-промисловим тилом для України. Кілька тисяч українських компаній були змушені тимчасово перенести свою діяльність за межі України.

Моя дружина нещодавно написала мені, що у Варшаві відкрилися ресторани і салони краси, добре відомі їй з Києва. У сфері торгівлі та виробництва створюється нова якість відносин між поляками та українцями, які принесуть свої плоди в майбутньому – у ключовий для України момент відбудови держави. Те ж саме у сфері охорони здоров’я, освіти та культури.

Величезне зло, яке принесли з собою росіяни, спровокувало ще більше добра. Тому я не сумніваюся в кінцевому успіху України та Польщі.

Посол США в Україні Бріджит Брінк:

Бріджит Брінк
Бріджит Брінк

МИ БАЧИМО РЕЗУЛЬТАТИ АМЕРИКАНСЬКОЇ БЕЗПЕКОВОЇ ДОПОМОГИ УКРАЇНІ НА ПОЛІ БОЮ 

1. Я дуже пишаюся своєю командою тут у посольстві. Ми зосереджені на надзвичайно важливій роботі, тому що знаємо, наскільки це важливо для України, США і світу. І нас надихає неймовірна мужність і стійкість українського народу. 

У посольстві США є команда американців і українців, які цілодобово працюють пліч-о-пліч, тому що ми знаємо, що Україні вкрай необхідно перемогти у своїй боротьбі за суверенітет, свободу та демократію. Це боротьба не лише за українську територію та суверенітет, але й за наші спільні цінності, за безпечніший світ, у якому сила не має права, і за саме існування України. 

Як неодноразово заявляв Президент Байден, Сполучені Штати будуть підтримувати Україну стільки, скільки буде потрібно. У Вашингтоні, по всьому світу і тут, у Києві, ми прагнемо виконати зобов’язання Президента. Ми стоїмо пліч-о-пліч з Україною та нашими союзниками та партнерами проти неспровокованої агресії росії та її варварської стратегії, яка полягає в тому, щоб принести цю війну в кожну домівку по всій країні шляхом навмисних обстрілів цивільної інфраструктури в спробі заморозити мільйони людей.

2. Більше, ніж будь-яка окрема система озброєння, вантаж гуманітарної допомоги чи транш економічної допомоги, я пишаюся масштабами підтримки США та системами, які ми створили, щоб гарантувати, що вона дістанеться тим, хто її потребує. 

Сполучені Штати є найбільшим постачальником безпекової допомоги Україні, і Збройні сили України ефективно використовують понад 20 мільярдів доларів американської безпекової допомоги для самооборони України та звільнення окупованих територій. 

Ми бачимо результати на полі бою і залишаємося в тісному контакті, щоб визначити, як найкраще можемо задовольнити поточні та майбутні потреби, щоб Україна могла продовжувати звільняти свою територію та своїх громадян від окупації.

Пряма бюджетна підтримка в розмірі 13 мільярдів доларів спрямована на надання критично важливих послуг, включно із зарплатами сотням тисяч учителів, медичних працівників і екстрених служб. Це допомагає підтримувати роботу і уряду, і економіки. 

Понад 1,6 мільярда доларів допомоги на гуманітарні потреби та енергетичний сектор для підтримки аварійного ремонту української електромережі та системи опалення допоможуть українцям перенести цю зиму. 

Загалом це становить понад 35 мільярдів доларів конкретної підтримки з 24 лютого, яка рятує життя та допомагає Україні перемогти.

3. Спираючись на понад 37 мільярдів доларів США допомоги, наданої Україні з 2014 року, ми продовжуватимемо підтримувати народ України шляхом допомоги у сфері безпеки, економіки та управління, а також надавати гуманітарну допомогу тим, хто її потребує. 

Президент Байден чітко заявив, що пріоритетом для Сполучених Штатів залишатиметься надання Україні систем протиповітряної оборони, щоб допомогти їй захиститися від російської агресії, і ми наполегливо закликаємо інші країни продовжувати надавати Україні необхідне військове обладнання для захисту від росії. 

У цей вирішальний момент ми працюємо над визначенням додаткової екстреної підтримки енергетичного сектору з союзниками та партнерами, окрім 53 мільйонів доларів США на обладнання для відновлення магістральної електричної мережі України, а також 55 мільйонів доларів США на обладнання для ремонту та обслуговування систем опалення в Україні. 

Ми також допомагаємо розробити довгострокові рішення для побудови сучасної, ефективної та безпечної енергетичної системи.

Посол Німеччини в Україні Анка Фельдгузен:

Анка Фельдгузен
Анка Фельдгузен

З ПОПЕЛУ МАЄ ПОСТАТИ ЩОСЬ НОВЕ І КРАЩЕ

1. Команда посольства Федеративної Республіки Німеччина в Києві і я, навіть перебуваючи протягом 10 тижнів поза межами України, ніколи не припиняли підтримувати Україну й наші двосторонні відносини. З 10 травня невеличка команда німецьких дипломатів знову знаходиться в Києві, і з нашими місцевими співробітниками, які залишилися тут, ми переживаємо війну разом з мешканцями Києва. Ми залежимо від вимкнень води й електроенергії та проводимо багато часу в укриттях. Але, як і всі українки й українці, ми теж намагаємося продовжувати по можливості нормально жити й працювати та підтримувати Україну в її боротьбі проти російського агресора.

2. Німеччина підтримує Україну в багатьох сферах із самого початку війни в 2014 році, а з 24 лютого допомагає ще й озброєнням. “Гепарди”, самохідні артилерійські установки PzH 2000, РСЗВ MARS II і насамперед системи протиповітряної оборони IRIS-T відіграють важливу роль в тому, що Україна може успішно захищатися від росії. Але й наша підтримка в інших сферах, як-от у відновленні енергетичної інфраструктури, у відбудові у звільнених областях, у розміщенні ВПО, а також допомога в надзвичайних ситуаціях, підтримка сільського господарства України й гуманітарна допомога сприяють стійкості України та її витривалості.

PzH 2000 / Фото: Nathanael Mercado
PzH 2000 / Фото: Nathanael Mercado

3. Співробітництво у військовій сфері, насамперед навчання багатьох українських солдатів у Німеччині, є новим і дуже важливим аспектом нашої співпраці. Але з огляду на масовані російські ракетні атаки й напади БПЛА на енергетичну інфраструктуру впродовж останніх двох місяців наша співпраця в енергетичній сфері також має велике значення: посеред зими підтримка енергетичної мережі є життєво необхідною.

Федеральний уряд зараз докладає зусиль на всіх рівнях для забезпечення швидкого постачання запасних частин. Але нам потрібно зробити крок далі, а не тільки зберігати або відновлювати систему, успадковану з радянських часів. З попелу має постати щось нове і краще. Більше децентралізованих рішень на базі відновлювальної енергії допоможуть забезпечити енергопостачання в Україні. В такому випадку енергосистема не буде настільки вразливою при влучанні у деякі вузлові пункти. Тим часом більше енергоефективності в будівлях і у промисловому виробництві зменшить залежність від викопного палива.

Задля досягнення цих цілей Німеччина вже багато років підтримує Україну суттєвими проєктами. Ми й надалі продовжуватимемо розвивати відповідну діяльність в рамках німецько-українського енергетичного партнерства.

Посол Швеції в Україні Тобіас Тиберг:

Фото: facebook.com/SwedeninUA
Фото: facebook.com/SwedeninUA

ШВЕЦІЯ ПОСТІЙНО ПЕРЕГЛЯДАЄ ТА ПОСИЛЮЄ СВОЮ ПІДТРИМКУ

1. Після тимчасового переїзду до Жешува в Польщі на початку війни ми повернулися до Києва 2 травня і відтоді перебуваємо тут. Ми постійно адаптуємо наші умови роботи та готовність до розвитку російської агресії. Наприклад, з посиленням ракетних ударів по Києву в жовтні ми зміцнили своє укриття і вжили заходів для підвищення стійкості свого енерго- та водозабезпечення через перебої в постачанні електроенергії та води.

2. Наразі, на мою думку, трьома найважливішими елементами шведської допомоги є протиповітряна оборона, гуманітарна допомога та допомога в ремонті енергетичної системи. Це найважливіше для того, щоб Україна могла подолати наслідки російського терору проти цивільного населення.

3. Швеція постійно переглядає та посилює свою фінансову, військову та гуманітарну підтримку. Нещодавно Швеція надала свій найбільший на сьогодні пакет військової підтримки і продовжить надавати її надалі. На нещодавній конференції з питань відновлення України в Парижі Швеція виділила Світовому банку 600 мільйонів шведських крон на потреби відновлення. Наша гуманітарна підтримка також продовжується.

Посол Естонської Республіки в Україні Каімо Кууск:

НАЙБІЛЬШИЙ ВИКЛИК ПОЛЯГАЄ В ТОМУ, ЩО НІХТО НЕ ЗНАЄ ІДЕАЛЬНОЇ ФОРМУЛИ ПЕРЕМОГИ НАД РОСІЄЮ

1. Це ще не кінець, тому важко оцінити шлях, поки ти ще в русі. Однак це не весела пригода. Цей період був сповнений сирен, ракетних ударів, вибухів, відключень електроенергії та інших речей, яких ніхто не міг уявити в своєму житті. У всіх нас змішані почуття. Ці 300 днів принесли багато стресу та невизначеності разом із натхненням, надією та непереможністю. Наша команда складається з іноземних дипломатів і місцевих співробітників, тому наші проблеми іноді відрізняються. Мабуть, найважливіше те, що ми працюємо як команда і проходимо все це разом, підтримуючи та допомагаючи один одному. Ніхто не залишається без підтримки. Наша команда як ніколи націлена на допомогу Україні. Перемога України – наше спільне бажання і пріоритет. Ми налаштовані на перемогу.

2. Естонія надає Україні різнобічну військову та гуманітарну допомогу, політичну підтримку та адвокацію на міжнародному рівні, обмін знаннями та досвідом, ми тісно співпрацюємо щодо пріоритетів України в різних сферах, навчання військових та цивільного персоналу. І це, мабуть, не повний обсяг нашої підтримки. Однак найголовніше – це строки. Естонія виявилась однією з тих держав, яка найшвидше приймає серйозні рішення та виконує свої зобов’язання. Кількість наданих нами протитанкових комплексів Javelin, можливо, не найбільша, але вони були тут 18 лютого і тому відіграли значну роль у битві за Київ.

Фото: GETTY IMAGES
Фото: GETTY IMAGES

Ще одна важлива і сильна риса нашої політики підтримки – це командна робота. Ми вважаємо всіх наших союзників членами команди та намагаємося співпрацювати, тому що віримо, що разом ми можемо дати більший результат. Війна та захист країни – це дорога справа, адвокаційна робота потребує багато часу та зусиль, але коли ми об’єднані і працюємо пліч-о-пліч, усе починає рухатися у правильному напрямку, до перемоги. За результатами 300 днів війни ми можемо підтвердити, що це дієва стратегія.

3. Найбільший виклик полягає в тому, що ніхто не знає ідеальної формули перемоги над росією. Лише тоді, коли Україна переможе і проаналізує весь досвід і зроблені кроки, можливо, ми матимемо уявлення про те, як це було зроблено. У результаті ми маємо отримати новий порядок безпеки в Європі та інструментарій для збереження світового миру та підтримки глобального миру та безпеки. Ми вже на півдорозі до цього. Ми маємо запобігти неспроможності ООН виконувати своє основне призначення, як це сталося з Лігою Націй під час Другої світової війни. Подобається нам це чи ні, але ми першовідкривачі без орієнтиру, які повинні знайти шлях до перемоги. Україна разом з союзниками має просто продовжувати просувати свій порядок денний. Відбивати, пояснювати, запитувати, домовлятися, співпрацювати, досягати успіху, повторювати знову.

Посол Японії в Україні Мацуда Кунінорі:

Фото: Офіс Президента
Фото: Офіс Президента

УКРАЇНА БОРЕТЬСЯ НЕ ЛИШЕ ЗА СЕБЕ, А Й ЗА ЗАХИСТ МІЖНАРОДНОГО ПОРЯДКУ

1. Рано вранці 24 лютого, коли почалося російське вторгнення в Україну, я перебував у посольській резиденції. В подальшому, аж до тимчасової евакуації з Києва на початку березня, ми збирали інформацію та допомагали громадянам Японії у питанні евакуації. Те, як Президент Зеленський, залишившись у Києві, закликав людей до тотального опору і як українці спокійно поставилися до цього, додало мені багато сміливості та надії.

Під час моєї подальшої тимчасової евакуації до Польщі, а також після мого тимчасового повернення до Києва влітку та відновлення роботи посольства восени я та співробітники посольства були серцем з Україною та українським народом. Зараз ми продовжуємо займатися координацією гуманітарної, фінансової та оборонної підтримки України, прийомом українських біженців в Японії та інформуванням якомога більшої кількості японців про реальну ситуацію в Україні. Слава Україні!

2. Під час онлайн-зустрічі лідерів G7 13 грудня прем’єр-міністр Кішіда заявив, що для G7 важливо зберігати єдність та підтримувати Україну, щоб якомога швидше зупинити агресію росії. Наступного року, прийнявши головування у G7 під керівництвом прем’єр-міністра Кішіди, Японія ще тісніше співпрацюватиме з міжнародним співтовариством, включаючи G7, і рішуче сприятиме санкціям проти росії та допомозі Україні.

Україна бореться не лише за себе, а й за захист міжнародного порядку, заснованого на верховенстві права. Що стосується продовольчих та енергетичних проблем, спричинених російською агресією, Японія та Україна можуть працювати разом, щоб підтримати та звернутися до Глобального Півдня, який постраждав у цьому сенсі найбільше, при цьому залишаючись вразливим до російських брехливих наративів. У зв’язку з цим ми високо цінуємо українську ініціативу «Зерно з України». У листопаді уряд Японії вирішив виділити 14 мільйонів доларів США екстреної грантової допомоги, щоб забезпечити транспортування пшениці, наданої українським урядом через Всесвітню продовольчу програму ООН, до Сомалі для її подальшого розподілу на місці, і ця допомога наразі у процесі реалізації.

3. Я вважаю, що допомога для підтримки стійкості України є справді важливою. Наразі Японія оголосила та зараз поступово надає допомогу постраждалим країнам, а саме Україні та сусіднім державам, на суму близько 1,1 мільярда доларів США, включаючи гуманітарну, фінансову та оборонну підтримку. Японія також приймає та підтримує людей, що евакуювалися з України до третіх країн.

Щоб допомогти Україні пережити цю сувору зиму, у листопаді було вирішено надати генератори та сонячні ліхтарі як екстрену грантову допомогу на суму близько 2,57 мільйона доларів США, які наразі у процесі розподілення. Крім того, 2 грудня уряд Японії виділив додатковий бюджет у розмірі приблизно 500 мільйонів доларів США для надання додаткової підтримки, включаючи подальшу допомогу в підготовці до зими для України та сусідніх країн.

Ми в черговий раз засвідчуємо нашу солідарність з народом України, який продовжує наполегливо працювати, щоб захистити свою Батьківщину та родини від російської агресії, і ми продовжуватимемо надавати підтримку для зміцнення стійкості України.

Надія Юрченко, Київ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-