ЄС офіційно оголосив про запровадження дев'ятого пакету санкцій проти росії

ЄС офіційно оголосив про запровадження дев'ятого пакету санкцій проти росії

Укрінформ
Рада ЄС завершила формальне затвердження 9-го пакету санкцій проти російської федерації у зв’язку із агресивною війною проти України - відповідний процес завершено сьогодні за письмовою процедурою.

Як повідомляє Укрінформ, така інформація оприлюднена сьогодні на сайті Європейської Ради.

«Після використання продовольства і голоду, путін зараз перетворює на зброю зиму, свідомо позбавляючи мільйони українців водопостачання, електрики та опалення. Європейський Союз відповідає на цю ескалацію та на воєнний злочин запровадженням 9-го пакету важких санкцій. Ми будемо продовжувати вражати економіку та всіх тих, хто долучений до цієї жорстокої війни», - зазначив з цього приводу Високий представник ЄС Жозеп Боррель.

Погоджений сьогодні новий пакет санкцій включає серію заходів проти російської економіки та проти спроможності росії продовжувати агресивну війну проти України.

Читайте також: Фон дер Ляєн вітає дев’ятий пакет санкцій: Ми примусимо росію заплатити за жорстокість

Зокрема, у сфері експортного контролю, вводяться нові обмеження на постачання товарів та технологій подвійного призначення, а також товарів технологій, що можуть сприяти технологічному посиленню оборонного та безпекового секторів росії. Це досягається за рахунок запровадження санкцій додатково проти 168 установ військово-промислового комплексу росії. Ці санкції мають упередити поставки для цих компаній будь-яких ключових хімічних речовин, нервових хімічних агентів, приладів та технологій нічного бачення, радіо-навігаційного обладнання, електроніки та IT-компонентів, які можуть бути використані росією для своєї «машини війни».

До цього ЄС поширює заборону на експорт товарів, що стосуються авіаційної та космічної галузей, що включатиме авіаційні двигуни та запасні частини для них. Ця заборона стосується як пілотованих літаків, так і безпілотних апаратів, що означає повну заборону експорту двигунів для дронів як для росії, так і до будь-яких третіх країн, які можуть постачати такі дрони до росії.

Як зазначається у повідомленні, жоден із ухвалених сьогодні заходів у відповідь на дестабілізуючі дії росії в Україні не спрямований проти торгівлі сільськогосподарськими або продовольчими товарами, включаючи зерно та добрива, між росією та третіми країнами. ЄС послідовно дотримується позиції щодо уникнення та боротьби із продовольчою небезпекою по усьому світу.

З метою запобігти перериванню каналів платежів за сільськогосподарську продукцію, ЄС запровадив певні виключення із практики заморожування активів або надання фінансових ресурсів для окремих осіб, що відіграють значну роль у міжнародній торгівлі сільськогосподарською продукцією і продовольством, включаючи зерно та добрива, незважаючи на включення згаданих осіб до санкційного переліку.

У банківському секторі ЄС запроваджує заборону активів додатково для двох російських банків та додає російський банк регіонального розвитку до переліку установ та організацій, що перебувають під державним контролем, та є суб’єктами для повної заборони на трансакції.

Читайте також: ЄС включив у дев'ятий пакет санкцій 168 російських компаній - Єрмак

У сфері медіа, з метою відповісти на систематичну міжнародну кампанію дезінформації та інформаційних маніпуляцій, що проводиться російською федерацією з метою свідомої дестабілізації сусідніх країн та країн-членів ЄС, Рада ЄС ініціювала процес позбавлення ліцензій на мовлення для чотирьох додаткових російських каналів: НТВ/NTV Mir, Росія 1, REN TV та Перший Канал. Як зазначається, ці видання знаходяться під прямим або опосередкованим контролем керівництва російської федерації, і були використані для тривалих та скоординованих дій з поширення дезінформації та воєнної пропаганди, з метою легітимізації російської агресії та підриву підтримки для України. У відповідності до Хартії фундаментальних свобод, ці заходи не перешкоджатимуть згаданим виданням або їхньому персоналу діяльність в ЄС, окрім мовлення, включаючи дослідження та інтерв’ю.

У сфері консалтингових послуг введений сьогодні пакет санкцій забороняє надання росії послуг ЄС у сферах реклами, ринкових досліджень та вивчення громадської думки, а також послуг з тестування або технічних інспекцій в інтересах російської федерації.

У сфері енергетики та видобутку ресурсів, ЄС поширив заборону на нові інвестиції в енергетичний сектор росії. Віднині це включає заборону таких інвестицій у розвиток російського видобувного сектору, за винятком діяльності шахт та видобутку певних критичних сировинних матеріалів.

Серед інших заходів – заборона будь-яким громадянам ЄС займати керівні посади в усіх юридичних установах, організаціях або структурах, що знаходяться під державним контролем російської влади та знаходяться в росії.

На додаток, до економічних санкцій, Рада ЄС вирішила ухвалити широкий пакет індивідуальних обмежувальних заходів проти значної кількості фізичних та юридичних осіб.

«Перед фактом російської агресивної війни ЄС рішуче стоїть поряд із Україною і її нардом, у непохитній підтримці незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України в межах її міжнародно визнаних кордонів», - йдеться у повідомленні.

Як повідомили Укрінформу в Єврокомісії, сьогодні по обіді Рада ЄС завершила письмову процедуру формального затвердження 9 пакету санкцій ЄС проти росії, це рішення має бути невдовзі оприлюднене в Офіційному журналі ЄС.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-