Представник України при ЄС розкрив деталі дев'ятого пакета санкцій проти росії

Представник України при ЄС розкрив деталі дев'ятого пакета санкцій проти росії

Укрінформ
До дев'ятого пакета санкцій ЄС проти рф включено персональні санкцій проти осіб, причетні до викрадення людей, української продукції, російських пропагандистів, і секторальні санкцій проти кількох банків, певних галузей промисловості і більше 20 груп товарів цивільного експорту.

Про це повідомив представник України при ЄС Всеволод Ченцов під час онлайн-включення на брифінгу на тему: "Дев’ятий пакет санкцій ЄС проти росії та його вплив на економіку рф" у Медіацентрі Україна — Укрінформ.

"Дев'ятий пакет санкцій ЄС досить складно погоджувався з кількох причин, але його вже узгоджено. До пакета включено кілька блоків - це секторальні і персональні санкції", - сказав Ченцов.

Він поінформував, що персональні санкції накладено на представників російської держдуми, фізичних осіб, компанії та представників військового сектора, осіб, причетних до викрадення людей, зокрема, дітей, та української продукції, членів уряду, губернаторів, п'ять російських політичних партій, представлених у держдумі рф, суддів конституційного суду та російського мільярдера Юрія Ковальчука і членів його родини.

Окрім того, під санкцій потрапили російські пропагандисти, які працюють на телеканалах "НТВ-Мир", "россия-1", "Рен-ТВ" та "Первый канал", і самі канали.

Представник України при ЄС повідомив, що секторальна частина дев'ятого пакета санкцій містить такі важливі компоненти, як товари подвійного використання і більше 20 груп товарів цивільного експорту, зокрема цивільні безпілотні апарати, ноутбуки, верстати, навігатори тощо, які можуть використовуватися для воєнних потреб.

Читайте також: ЄС відповів на агресію росії проти України безпрецедентною єдністю - фон дер Ляєн

"У даному випадку наші партнери з ЄС прислухалися до наших порад, у тому числі до того, що нами було ідентифіковано на полі бою компоненти, які поставлялися в рф чи ще до 24 лютого, чи в обхід санкцій. Такі транзакції будуть припинені", - зазначив дипломат.

До секторальних санкцій у дев'ятому пакеті також увійшли хімічна і біохімічна продукція, електроніка, зокрема та, яка використовується в іранських дронах, 169 компаній, яким заборонено будь-що продавати в ЄС, оскільки вони причетні до російського ВПК.

Заборонено експорт, який стосується виробництва товарів у авіаційній, космічній промисловості, включаючи авіаційні двигуни і запчастини до них.

Ще низку банків буде відключено від SWIFT, зокрема "Московський кредитний банк", "Далекосхідний банк" та "Банк регіонального розвитку".

"Що важливо, у тому числі і для відповідних секторів нашої економіки, - запроваджується заборона на інвестиції у гірничо-видобувний сектор рф: це метали, мінерали, зокрема такі, як титан, нікель. Обсяг таких інвестицій на сьогодні сягав близько 3 млрд. євро. Тепер це буде припинено", - акцентував Ченцов.

Він також привернув увагу до того, що проблема так званої "шредеризації" європейської політики теж знайшла відображення в дев'ятому пакеті - заборону на участь громадян ЄС у наглядових радах російських компаній поширено на всі державні компанії.

Читайте також: : Кулеба закликав ЄС погодити дев'ятий пакет санкцій проти росії без винятків

Відповідаючи на запитання кореспондента Укрінформу щодо вимоги української сторони включити у дев'ятий сакнційний пакет російське ракетне виробництво, представник України при ЄС поінформував, що "це питання в роботі"

"Ми працюємо і з Європейською службою зовнішньої діяльності, і з державами-членами, щоб ці пропозиції української сторони були враховані. Що стосується цього пакету, то я вже згадав про іранські дрони, - а це є частина проблеми, яка стосується обстрілів росією української території та об'єктів інфраструктури, в тому числі за допомогою іранської зброї. Тобто, це вже відображено в цій частині, і ми далі працюємо над іншими елементами, які, я сподіваюсь, будуть ухвалені в рамках наступних кроків ЄС. Це вимагає певного часу і консультацій", - зазначив дипломат.

Як повідомлялося, постійні представники країн Європейського Союзу в четвер увечері погодили дев’ятий пакет санкцій проти росії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-