До законопроєкту про нову систему відбору КСУ можуть внести зміни – Юрчишин

До законопроєкту про нову систему відбору КСУ можуть внести зміни – Юрчишин

Укрінформ
До законопроєкту про нову систему відбору суддів Конституційного Суду на початку 2023 року можуть внести зміни.

Як передає Укрінформ, про це заявив заступник голови антикорупційного комітету Верховної Ради Ярослав Юрчишин виданню Forbes.

За його словами, нові поправки до закону мають усунути політичний вплив під час відбору суддів КСУ.

“Буде рекомендація або ввести сьомого члена від громадськості, або закріпити, що за умови рівності голосів перевага буде на боці міжнародних представників”, – прогнозує нардеп.

Просувати зміни будуть народні депутати від антикорупційного комітету ВРУ.

Згідно з чинним законом до складу дорадчої групи експертів, яка перевірятиме на доброчесність майбутніх суддів КСУ входять по три кандидати від влади та незалежних міжнародних органів.

“Це компроміс якості: буде можливість заблокувати найгірших кандидатів, проте немає гарантії, що орган відбере незалежних суддів не з системи”, – пояснює Юрчишин.

Як повідомляв Укрінформ, 13 грудня Верховна Рада ухвалила в цілому законопроєкт щодо конкурсного добору кандидатур на посади суддів Конституційного Суду.

У вересні ВР ухвалила у першому читанні законопроєкт № 7662 щодо вдосконалення порядку відбору кандидатур на посаду судді Конституційного Суду на конкурсних засадах, який був переданий до Венеційської комісії.

Згідно з документом, депутатські фракції та групи не зможуть висувати кандидатури на посаду суддів КСУ.

Читайте також: Рада ухвалила закон щодо конкурсного добору кандидатур на посаду судді КСУ

Натомість передбачено створення допоміжного органу – Дорадчої групи експертів, яка буде допомагати оцінювати відповідність кандидатів на посаду суддів КСУ. Ця група зможе аналізувати документи, запитувати додаткову інформацію, як у самих кандидатів, так і в інших органів, проводити співбесіди із кандидатами. За результатами роботи група має рекомендувати не менше трьох осіб на одну вакантну посаду.

Особи, які не отримають рекомендацію Дорадчої групи, припиняють участь у конкурсі. Вимоги до самих членів Дорадчої групи практично тотожні вимогам до судді Конституційного Суду. Зокрема, до складу Дорадчої групи не може увійти особа, яка належить до політичної партії або бере участь у політичній діяльності протягом останніх 2 років. Крім того, це має бути правник зі стажем професійної діяльності щонайменше 15 років.

24 листопада Венеційська комісія надала терміновий висновок щодо законопроєкту про внесення змін до процедури відбору кандидатів у судді КСУ.

Посли країн "Великої сімки" 9 грудня наголосили на важливості передбачення у законопроєкті №7662 вирішального голосу для залучених незалежних експертів у питанні відбору суддів КСУ.

7 грудня у відставку подали троє суддів КСУ - Ірина Зовгородня, Сергій Сас та Ігор Сліденко.

Після їхньої відставки у КС чинними залишилися 13 суддів. Для кворуму необхідна присутність 12 суддів, а для ухвалення рішення — 10. Загалом у КС має бути 18 суддів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-