Рада ухвалила закон щодо конкурсного добору кандидатур на посаду судді КСУ

Рада ухвалила закон щодо конкурсного добору кандидатур на посаду судді КСУ

Оновлено
Укрінформ
Верховна Рада ухвалила в цілому законопроєкт щодо конкурсного добору кандидатур на посади суддів Конституційного Суду.

Про це повідомив народний депутат Ярослав Железняк у Телеграмі, передає Укрінформ.

“Парламент ухвалив законопроєкт № 7662 стосовно відбору кандидатур на посаду судді Конституційного Суду на конкурсних засадах в цілому. За — 245. Норму про комісію залишили 3 на 3”, - написав парламентарій.

Як повідомлялося, у вересні ВР ухвалила у першому читанні законопроєкт № 7662 щодо вдосконалення порядку відбору кандидатур на посаду судді Конституційного Суду на конкурсних засадах, який був переданий до Венеційської комісії.

Згідно з документом, депутатські фракції та групи не зможуть висувати кандидатури на посаду суддів КСУ.

Натомість передбачено створення допоміжного органу – Дорадчої групи експертів, яка буде допомагати оцінювати відповідність кандидатів на посаду суддів КСУ. Ця група зможе аналізувати документи, запитувати додаткову інформацію, як у самих кандидатів, так і в інших органів, проводити співбесіди із кандидатами. За результатами роботи група має рекомендувати не менше трьох осіб на одну вакантну посаду.

Читайте також: Рада ухвалила закон про нацменшини

Особи, які не отримають рекомендацію Дорадчої групи, припиняють участь у конкурсі. Вимоги до самих членів Дорадчої групи практично тотожні вимогам до судді Конституційного Суду. Зокрема, до складу Дорадчої групи не може увійти особа, яка належить до політичної партії або бере участь у політичній діяльності протягом останніх 2 років. Крім того, це має бути правник зі стажем професійної діяльності щонайменше 15 років.

24 листопада Венеційська комісія надала терміновий висновок щодо законопроєкту про внесення змін до процедури відбору кандидатів у судді КСУ.

Посли країн "Великої сімки" 9 грудня наголосили на важливості передбачення у законопроєкті №7662 вирішального голосу для залучених незалежних експертів у питанні відбору суддів КСУ.

Читайте також: Рада ухвалила Закон «Про медіа»

7 грудня у відставку подали троє суддів КСУ - Ірина Зовгородня, Сергій Сас та Ігор Сліденко.

Після їхньої відставки у КС чинними залишилися 13 суддів. Для кворуму необхідна присутність 12 суддів, а для ухвалення рішення — 10. Загалом у КС має бути 18 суддів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-