ЄС готовий залучати країни Східного партнерства у безпекові проєкти

ЄС готовий залучати країни Східного партнерства у безпекові проєкти

Укрінформ
Міністри закордонних справ 27 країн-членів ЄС та 5 керівників зовнішньополітичних відомств країн Східного партнерства під час зустрічі у Брюсселі підтвердили готовність гнучко використовувати можливості цієї ініціативи ЄС для зміцнення стабільності та безпеки у регіоні.

Як повідомляє Укрінформ, про це йдеться в інформації, що оприлюднена на сайті Європейської Ради за підсумками зустрічі міністрів, в якій взяли участь п’ять з шести країн-учасниць Східного партнерства, - Азербайджан, Вірменія, Грузія, Молдова й Україна (Білорусь призупинила участь у цій програмі), а також урядовці від 27 країн-членів ЄС під головуванням високого представника ЄС Жозепа Борреля.

«Ця зустріч надала можливість підтвердити зобов’язання ЄС щодо Східного партнерства, та бажання зробити його більш гнучким та більш пристосованим до потреб партнерів. Має бути забезпечений принцип взаємного доповнення між шляхом розвитку двосторонніх відносин та процесом розширення (ЄС - ред.)», - йдеться у документі.

Читайте також: Програма Східного партнерства ЄС потребує переглядуБоррель

При цьому ЄС висловив готовність, за бажання країн-партнерів, надавати їм можливість для співробітництва та різних форм залучення у безпекові проєкти, включаючи боротьбу із кібернетичними, гібридними та іншими загрозами невійськового характеру, для підвищення їх стійкості та для зміцнення регіональної стабільності.

Водночас ЄС вивчить можливість запрошення до програм в рамках Партнерства країн з інших регіонів, зокрема, з Центральної Азії, зокрема, для обговорення проєктів регіонального взаємопоєднання та пов’язаних з цим питань.

У зустрічі міністрів ЄС і країн Східного партнерства взяли участь інші зацікавлені структури, включаючи представників Парламентської асамблеї Східного Партнерства (Euronest). Європейських економічного та соціального комітетів, Європейського комітету регіонів, громадянського форуму Східного партнерства, а також Європейських фінансових установ – ЄІБ та ЄБРР.

Як вже повідомлялося, сьогодні у Брюсселі відбувається Рада міністрів ЄС із закордонних справ, яка розгляне ситуацію з безпеки у зв’язку з агресією росії проти України, заходи ЄС з реагування на цю агресію, а також ситуацію в Ірані.

Перед формальним засіданням Ради ЄС відбулася зустріч європейських урядовців із міністрами закордонних справ країн Східного партнерства.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба взяв участь в обох заходах в режимі телеконференції.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-