Штайнмаєр: Не буде переговорів без України та проти України

Штайнмаєр: Не буде переговорів без України та проти України

Укрінформ
Країни ЄС і США єдині в тому, що не може бути переговорів з росією за спиною України.

Таке переконання висловив федеральний президент ФРН Франк-Вальтер Штайнмаєр на спільній пресконференції з польським колегою Анджеєм Дудою після їхніх переговорів у Берліні 12 грудня, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Не буде переговорів без України та проти України», – запевнив Штайнмаєр, додавши, що це є позицією США та європейських партнерів.

Коментуючи нещодавні висловлювання президента Франції Еммануеля Макрона про надання росії гарантій безпеки, німецький президент висловив думку, що Макрон говорив «про майбутнє, про те, що може бути така дискусія після завершення війни, але зовсім не як пропозицію для завершення війни».

Читайте також: Штайнмаєр: Перемир'я зараз означатиме, що росія залишить собі окуповану територію

«Тож не треба поширювати підозри, що Франція, на відміну від Німеччини або Польщі, готова до рішення, яке може будь-яким чином зашкодити інтересам України», – заявив президент ФРН, додавши при цьому, що він не обговорював це особисто з Макроном.

Штайнмаєр також не бачать жодних розбіжностей у підходах у ЄС щодо питання притягнення до відповідальності російських воєнних злочинців, хоча визнає наявність різних підходів щодо питання, яка структура повинна цим опікуватися.

«Ми спільні в думці, що необхідно провести збір свідчень, доказів про злочини, які були скоєні, адже без доказів у подальшому не може бути судової процедури… Ми… також згодні, що наразі мають бути створені відповідні структури, які можуть гарантувати у подальшому притягнення до відповідальності у суді», – сказав Штайнмаєр.

Читайте також: Клімкін пояснив, чим зумовлена активність Макрона щодо переговорів із росією

Дуда, своєю чергою, погодився, що дискусія точиться навколо суто правових аспектів щодо необхідності створення спеціального трибуналу, тоді як усі сторони підтримують збір доказів.

Президент Польщі також прокоментував висловлювання Макрона про «гарантії безпеки для рф». Він заявив, що НАТО може гарантувати росії те, що «ніхто з нас (з членів НАТО) не хоче зробити з росією те, що вона робить зі своїми сусідами, ніхто не хоче напасти на росію, вбивати росіян».

«Це ми можемо путіну гарантувати», – заявив Дуда.

Штайнмаєр і Дуда обговорили у понеділок допомогу Україні, питання енергетичної безпеки, двосторонні відносини тощо.

Як повідомлялося, президент Франції Еммануель Макрон 3 грудня заявив, що для закінчення війни рф проти України нібито потрібно дати якісь "гарантії безпеки росії".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-