Клімкін пояснив, чим зумовлена активність Макрона щодо переговорів із росією

Клімкін пояснив, чим зумовлена активність Макрона щодо переговорів із росією

Укрінформ
Ексміністр закордонних справ Павло Клімкін вважає, що причиною активності президента Франції Еммануеля Макрона на переговорному треку з росією є його бажання стати політичним лідером Європи.

Таку думку дипломат висловив в інтерв'ю Укрінформу.

Клімкін зазначив, що Макрон абсолютно свідомо усіх тролить і вкидає різні ідеї, щоб отримати реакцію на них. У цьому контексті він нагадав заяви президента Франції про «смерть мозку НАТО», потім «давайте не принижувати путіна».

"Він (Макрон - ред.) думає, що зможе усіх перехитрити, але це навряд чи можливо з сьогоднішньою росією, яку можна тільки перезавантажити", - зауважив колишній глава МЗС.

Коментуючи увагу Макрона до росії, Клімкін припустив, що для цього існує декілька причин. Перша - це особистий інтерес Макрона, який хоче продемонструвати, що він може бути ефективним у подоланні подібних криз, хоча наразі це вже повномасштабна війна. А друга – у Франції і взагалі в Європі все більше побоюються того, що буде в США після 2024 року, бо вони добре пам’ятають політику Трампа.

"Наразі Європа «безлідерська», він (Макрон - ред.) єдиний, хто хоче бути її політичним лідером - більше взагалі немає бажаючих. В «безлідерській» Європі прекрасно усвідомлюють, що без США вони не здійснили б операцію з підтримки України. І йдеться не лише про зброю і логістику – це в першу чергу про лідерство. Якщо у перспективі США оберуть якийсь інший курс, то Макрон розуміє, що він має стати лідером Європи", - вважає Клімкін.

Читайте також: Волкер - Макрону: Гарантіями безпеки для Європи є міцна оборона і вступ України й Грузії у НАТО

Стосовно слів президента Франції про гарантії для росії у новій архітектурі глобальної безпеки він зауважив, що не вірить у неї найближчим часом із цим російським режимом.

"І в тому, що Макрон казав в останньому інтерв’ю каналу TF1, мене найбільше турбують його слова, що в росії реально сприймають загрозу вступу України до НАТО. І тут у мене виникає питання: а в чому різниця між загрозою вступу до НАТО Фінляндії та Швеції і України саме з точки зору безпеки? російські генерали і путін міркують такими категоріями, як час підльоту ракет, периметри оборони. З цієї точки зору вступ Фінляндії та Швеції і вступ України – це порівнювані речі", - акцентував колишній глава української дипломатії.

Читайте також: Зеленський і Макрон узгодили позиції напередодні саміту G7

Як повідомлялося, президент Франції Макрон 3 грудня заявив, що для закінчення війни рф проти України нібито потрібно дати якісь «гарантії безпеки росії».

В МЗС Польщі розкритикували заяву Макрона щодо необхідності надання "гарантій безпеки" для рф в рамках нової архітектури безпеки в Європі. Заступник голови МЗС Польщі Мартін Пшидач в ефірі PAP заявив, що саме росія на сьогодні становить загрозу безпеці, від якої потрібні гарантії, а не навпаки.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-