путін використовує Раду з прав людини у несумісний з міжнародним правом спосіб - Лубінець

путін використовує Раду з прав людини у несумісний з міжнародним правом спосіб - Лубінець

Укрінформ
президент рф володимир путін використовує російську Раду з прав людини як засіб для консолідації політичної влади у спосіб, який принципово несумісний з основними принципами міжнародного права людини.

Як передає Укрінформ, про це уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець заявив у Фейсбуці.

Лубінець нагадав, що сьогодні Україна разом з усім світом відзначає День прав людини.

«Цього дня відзначають 74-ту річницю з дня ухвалення та проголошення Генеральною Асамблеєю ООН Загальної декларації прав людини 1948 року. Тепер ми маємо цей день і в національному календарі, адже Президент Володимир Зеленський підписав указ, яким встановив, що відсьогодні Україна відзначатиме День прав людини разом з усім світом. Прийняття Загальної декларації прав людини та створення міжнародної системи захисту прав людини відбувалося після Другої світової війни. Адже тоді світ зрозумів наслідки порушень прав людини та злочинів проти людяності. Тож і створив механізми захисту для недопущення цього у майбутньому", - наголосив він.

Читайте також: Збройна агресія рф проти України є агресією проти міжнародного права - правозахисниця

За словами омбудсмена, весь демократичний світ знаходиться в одній ціннісній системі координат – це людиноцентрична система, а російська федерація досі живе в системі координат минулого, де через війну та стирання ідентичності, силою примушують до зміни порядку денного.

"Тому ми кажемо, що це війна не тільки проти України, а війна майбутнього проти минулого", - підкреслив Лубінець.

Як зазначив уповноважений ВР, українці вже проходили це у часи громадянської війни та революції на початку 20-го століття, в 1918 році під Крутами.

«Ми проходили це під час “червоного терору” радянської влади, під час Голодомору, примусової колективізації та індустріалізації. російська імперія, а потім радянський союз, а за ним і сама росія завжди ставили на меті знищувати найбільш активну частину наших громадян", - підкреслив він та додав, що сьогодні в Офісі омбудсмена відбувається установче засідання Консультативної ради при уповноваженому.

Читайте також: росія має негайно припинити незаконне утримання та переслідування українців - МЗС

«Співпраця з правозахисними неурядовими організаціями робить нашу інституцію сильнішою. Адже саме сильне громадянське суспільство допомагає державі працювати на перемогу", - наголосив Лубінець.

На його переконання, у росії відбувається зворотний процес: путін використовує російську Раду з прав людини як засіб для консолідації політичної влади у спосіб, який принципово несумісний з основними принципами міжнародного права людини.

"17 листопада був змінений склад Ради з прав людини. путін усунув залишки російських правозахисників, які критикували кремлівську цензуру, і призначив до складу політичних і довірених осіб, а також видатного російського військового кореспондента. Використання національного правозахисного органу для пропаганди та створення умов для продовження геноцидної війни в Україні показує справжнє обличчя кремля і викриває брехню про нібито прихильність росії до прав людини", - підкреслив Лубінець.

Він зауважив, що кількість українців, права яких вже порушила росія, – вражаючі. Сотні тисяч громадян, які назавжди втратили своє житло, вбиті мирні люди, зруйновані заклади, де люди навчалися, лікувалися чи отримували державні послуги.

Читайте також: Зеленський: Маємо повернути всіх незаконно вивезених до рф українців

"Сьогодні, у День прав людини, ми говоримо про пріоритет життя громадян і їх добробуту. Найтемніші дні перед світанком. Права людини понад усе!", - наголосив Лубінець.

Як повідомляв Укрінформ, Зеленський установив щорічно 10 грудня відзначати в Україні День прав людини.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-