росія має негайно припинити незаконне утримання та переслідування українців - МЗС

росія має негайно припинити незаконне утримання та переслідування українців - МЗС

Заява
Укрінформ
У Міністерстві закордонних справ заявляють, що створення спеціального трибуналу та належне покарання росії за злочини проти України унеможливить повторення агресії у майбутньому. Вже зараз рф має негайно припинити незаконне утримання та переслідування громадян України.

Як передає Укрінформ, про це ідеться у заяві МЗС, опублікованій на сайті міністерства з нагоди Міжнародного дня прав людини.

У МЗС нагадали, що 10 грудня у світі відзначають Міжнародний день прав людини. Цього дня у 1948 році Генеральна асамблея ООН ухвалила Загальну декларацію прав людини.

Прийняття цього універсального правозахисного документа та створення міжнародної системи захисту прав людини відбувалося після завершення Другої світової війни, коли міжнародна спільнота, усвідомлюючи наслідки жахливих порушень прав людини та злочинів проти людяності, розробила механізми захисту для попередження та недопущення цього у майбутньому.

Однак, ідеться у заяві, сьогодні, 74 роки потому, росія, яка досі залишається членом ООН, "відверто демонструє зневагу до принципів, закладених у Загальній декларації, Європейській Конвенції про захист прав людини та її основоположних свобод, а також в інших міжнародно-правових інструментах".

Читайте також: Збройна агресія рф проти України є агресією проти міжнародного права - правозахисниця

У МЗС підкреслюють, що порушення державою-агресором прав і свобод людини тривають з 2014 року, коли вона захопила Крим, Севастополь та території у Донецькій і Луганських областях.

З початком повномасштабної збройної агресії систематичні порушення прав та обмеження основних свобод, зокрема такі, як незаконні арешти, насильницькі зникнення, вбивства, позбавлення права на мирні зібрання та свободу слова, також перекинулися на інші території України, тимчасово захоплені росією.

"Після 24 лютого 2022 року слідчі органи Національної поліції України розпочали 47 822 кримінальних провадження за фактами вчинення на території України злочинів військовослужбовцями збройних сил російської федерації та їхніми поплічниками. Понад 140 громадян України залишаються незаконно заарештованими росією за політично мотивованими звинуваченнями, і ця цифра продовжує зростати", - наголосили в МЗС.

Читайте також: Зеленський: Маємо повернути всіх незаконно вивезених до рф українців

З початку повномасштабного вторгнення росії в Україну російська адміністрація винесла низку нікчемних вироків політв’язням в Криму, загальний термін ув’язнення яких вже становить понад 1300 років.

"росія має негайно покласти край утискам політичних, мовних, культурних і релігійних прав на тимчасово окупованих територіях України, припинити незаконне утримання в неволі та протиправне переслідування українських громадян", - наголосили в МЗС.

Порушення прав людини та основних свобод, а також гуманітарного права, які вчиняє росія в Україні, загрожують належному функціонуванню міжнародної правозахисної системи. У МЗС переконані, що завадити цьому можуть лише спільні міжнародні зусилля з посилення здатності більш ефективного реагування, запобігання та покарання за такі злочини.

Читайте також: Агресія рф проти України: МЗС закликає світ підтримати створення спецтрибуналу

"Закликаємо міжнародну спільноту посилювати тиск на росію, аби вона припинила порушення прав людини та звільнила всіх незаконно позбавлених волі громадян України. Ми також наголошуємо на необхідності створення спеціального трибуналу щодо злочину агресії росії проти України. Покарання рф та її керівництва унеможливить повторення агресії росії в майбутньому", - підкреслили у МЗС.

Як повідомляв Укрінформ, Президент Володимир Зеленський установив щорічно 10 грудня відзначати в Україні День прав людини.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-