Іспит для вступу: Україна закликає ЄС 15 грудня обговорити виконання семи рекомендацій

Іспит для вступу: Україна закликає ЄС 15 грудня обговорити виконання семи рекомендацій

Укрінформ
Україна закликає лідерів Європейського Союзу на засіданні Європейської Ради 15 грудня дати імпульс щодо оцінки виконання семи рекомендацій Єврокомісії для старту перемовин про вступ до ЄС уже на початку року.

Про це заявила віцепрем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина у виступі на круглому столі в Укрінформі на тему: «Вступний іспит для України: що маємо зробити для виконання рекомендацій ЄС».

Вона зазначила, що серед партнерів України є чітко укорінене розуміння, що сім рекомендацій Єврокомісії є основним критерієм демократичності України і є однаково важливими для європейської і євроатлантичної інтеграції України, а також для фінансової допомоги.

За її словами, по кожному з семи блоків є максимальна концентрація політичної волі і пріоритизація цих завдань.

Читайте також: Маасікас не може сказати, чи прискорить ЄС оцінку виконання Україною кандидатських рекомендацій

Стефанішина зазначила, що станом на сьогодні по кожній з рекомендацій Україна почала структурні процеси, які не дозволяють «уже ніяким чином маневрувати або гальмувати», а всі законодавчі ініціативи проходили і проходять експертизу міжнародних партнерів.

«Звичайно, з певного ракурсу можна сказати, що ми перебуваємо в процесі, але всі рішення, які вимагали політичної волі, ухвалення рішень парламенту, уряду, або запуску системних процесів у державі, здійснені, тому ми закликаємо лідерів ЄС 15 грудня на засіданні Європейської Ради дати імпульс щодо оцінки України по семи рекомендаціях уже на початку року, щоб ми витратили час до кінця 2023 року для підготовки до перемовин і додаткових імплементаційних заходів по семи рекомендаціях», – сказала Стефанішина.

Читайте також: Робота Комісії Україна-НАТО має бути поновлена у найближчі місяці – Стефанішина

Як повідомлялося, у червні 2022 року Єврокомісія рекомендувала надати Україні статус країни-кандидата в члени ЄС за умови виконання сімох рекомендацій, які стосуються боротьби з корупцією та відмиванням коштів, ухвалення антиолігархічного законодавства та нового закону про ЗМІ, забезпечення прав національних меншин, а також конституційної, антикорупційної та судової реформ. Комісія планує надати детальну оцінку виконання Україною цих рекомендацій до кінця 2022 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-