МЗС: Будапештський меморандум доводить, що жодні домовленості з росією не працюють

МЗС: Будапештський меморандум доводить, що жодні домовленості з росією не працюють

Заява
Укрінформ
Будапештський меморандум доводить, що жодні домовленості з рф не працюють, якщо росія зберігає фізичну здатність і мотивацію їх порушувати.

Про це йдеться у заяві МЗС України з нагоди 28-ї річниці підписання Будапештського меморандуму, повідомляє Укрінформ.

У ній зазначено, що зобов’язання поважати незалежність, суверенітет та територіальну цілісність, задекларовані в документі, не були виконані. Одна з держав-гарантів - рф - зухвало порушила свої зобов’язання за Будапештським меморандумом та міжнародним правом, окупувавши частину суверенної території України та розв’язавши повномасштабну війну на українській землі, відзначило відомство.

«російські війська скоюють воєнні злочини та акти тероризму в Україні, завдаючи масованих ракетно-артилерійських обстрілів по цивільних об‘єктах, вбиваючи мирних громадян та руйнуючи критичну цивільну інфраструктуру», - наголосило МЗС.

Міністерство також акцентувало, що атакуючи інфраструктуру енерго- та водопостачання, росія намагається знищити українську націю в рамках політики геноциду, а обстрілюючи українські АЕС та ставлячи Європу на межу ядерної катастрофи, вона також веде небезпечну риторику щодо можливого застосування ядерної зброї, яка ставить під загрозу безпеку всього світу.

На переконання зовнішньополітичного відомства, нині критично важливо консолідувати спільні та рішучі дії, аби забезпечити надійне стримування та запобігання будь-якій можливості застосування державою-агресором ядерної зброї.

«Будапештський меморандум довів, що жодні домовленості з рф не працюють, якщо росія зберігає фізичну здатність і мотивацію їх порушувати. Зухвале порушення росією своїх зобов‘язань підкреслює необхідність вироблення нової якісної системи безпекових гарантій для України та світу, які унеможливлять повторення російської агресії», - наголошено у заяві.

Відтак МЗС закликає партнерів продовжити роботу над втіленням рекомендацій Київського безпекового договору, підготовленого міжнародною робочою групою під головуванням глави Офісу Президента України Андрія Єрмака та колишнього Генерального секретаря НАТО Андерса Фог Расмуссена.

Читайте також: Данілов - про гарантії безпеки: Їх потребує світ від росії, а не навпаки

Будапештський меморандум про гарантії безпеки у зв'язку з приєднанням України до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї — міжнародна угода, укладена 5 грудня 1994 року між Україною, Росією, Великою Британією та США про гарантії Україні у зв'язку з набуттям нею неядерного статусу. Того ж дня Україна приєдналась до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї.

Одночасно були підписані аналогічні меморандуми щодо гарантій безпеки Білорусі та Казахстану. Ці дві країни приєднались до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї дещо раніше.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-