Рада ухвалила в першому читанні законопроєкт про нацменшини

Рада ухвалила в першому читанні законопроєкт про нацменшини

Укрінформ
Верховна Рада ухвалила в першому читанні законопроєкт "Про національні меншини (спільноти) України" (№8224).

Про це народний депутат із парламентської фракції "Голос" Ярослав Железняк поінформував у Телеграмі, повідомляє Укрінформ.

Він уточнив, що відповідний проєкт підтримали 274 депутати.

Документом пропонується визнати таким, що втратив чинність, Закон України "Про національні меншини в Україні" від 25 червня 1992 року та ухвалити новий Закон України "Про національні меншини (спільноти) України".

Згідно з текстом законопроєкту, національна меншина (спільнота) України – це стала група громадян Української держави, які не є етнічними українцями, традиційно проживають на території України, об'єднані спільними етнічними, культурними, історичними, мовними та/або релігійними ознаками, усвідомлюють свою приналежність до неї, виявляють прагнення зберегти і розвивати свою мовну, культурну, релігійну самобутність. Передбачається, що нацменшини (спільноти) є невід'ємними, інтегрованими та органічними частинами українського суспільства.

Пропонується визначити, що людина, яка належить до національної меншини (спільноти), має право на самоідентифікацію; свободу громадських об’єднань та мирних зібрань; свободу вираження поглядів і переконань, думки, слова, совісті та релігії; участь у політичному, економічному та соціальному житті; використання своєї мови; освіту, зокрема мовами нацменшин (спільнот); збереження культурної самобутності.

Водночас підкреслюється, що реалізація та/або захист прав і свобод осіб, які належать до нацменшин (спільнот), можуть бути обмежені відповідно до закону в інтересах національної безпеки, територіальної цілісності та громадського порядку, для запобігання заворушенням чи злочинам, для охорони здоров’я населення, захисту прав і свобод осіб, якщо таке обмеження є необхідним в демократичному суспільстві.

При реалізації та/або захисті прав і свобод представників національних меншин (спільнот) забороняється популяризація або пропаганда держави-терориста (держави-агресора) та її органів, російського нацистського тоталітарного режиму, символіки воєнного вторгнення російського нацистського тоталітарного режиму в Україну, представників органів влади держави-терориста (держави-агресора) та їхніх дій, що створюють позитивний образ держави-терориста (держави-агресора), виправдовують чи визнають правомірною збройну агресію російської федерації як держави-терориста проти України, окупацію території України.

Окрім того, передбачається, що задля збалансованого врахування інтересів осіб, які належать до національних меншин (спільнот), сприяння діяльності їхніх громадських об'єднань Рада міністрів Автономної Республіки Крим, обласні, Київська та Севастопольська міські державні адміністрації за ініціативою таких громадських об'єднань утворюють Центр національних меншин (спільнот) відповідної адміністративно-територіальної одиниці. Порядок створення та функціонування Центру національних меншин (спільнот) визначається центральним органом виконавчої влади, що формує державну політику у сфері нацспільнот.

Очікується, що ухвалення законопроєкту сприятиме забезпеченню прав національних меншин (спільнот) України, виконанню міжнародних зобов’язань держави.

Читайте також: Рада заявила про нелегітимність перебування росії в ООН

Як повідомляв Укрінформ, у Верховній Раді 25 листопада зареєстровано законопроєкт "Про національні меншини (спільноти) України", спрямований на вдосконалення законодавчого регулювання реалізації прав і свобод громадян.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-