Рада заявила про нелегітимність перебування росії в ООН

Рада заявила про нелегітимність перебування росії в ООН

Укрінформ
Верховна Рада схвалила заяву щодо нелегітимності перебування російської федерації в Організації Об’єднаних Націй та реформування ООН.

Про це у Телеграмі повідомив народний депутат Ярослав Железняк (фракція "Голос"), передає Укрінформ.

За його даними, постанову №8229 про схвалення заяви підтримали 314 депутатів.

Згідно з пояснювальною запискою, метою заяви є сприяння утворенню консенсусу у світі щодо терористичного характеру російської федерації за чинного політичного режиму.

Заява наголошує на необхідності забезпечення відповідальності за міжнародні злочини (воєнні злочини, злочини проти людяності, злочини геноциду та агресії), скоєні росією на території України. Зокрема, йдеться про заклик активізувати та конкретизувати зусилля в питанні створення спеціального трибуналу для притягнення до відповідальності за злочин агресії.

Також заява закликає до запровадження санкцій проти всіх членів російських політичних партій, які підтримують та сприяють веденню агресивної війни росії проти України.

Окрім того, у заяві є заклик підтримати створення міжнародного механізму для компенсації шкоди, завданої внаслідок агресії російської федерації проти України.

Окрему увагу у Заяві приділено реформуванню Організації Об'єднаних Націй та виключенню російської федерації, яка перебуває у ній нелегітимно. "Хоча росія претендує на продовження членства СРСР, насправді 26 грудня 1991 року Рада Республік Верховної Ради СРСР чітко зазначила, що "зі створенням Співдружності Незалежних Держав СРСР як держава і суб’єкт міжнародного права припиняє своє існування", і тому російська федерація не може набути статусу держави-продовжувача СРСР. Питання реформи та обмеження впливу держави-агресора на ухвалення рішень в Організації Об’єднаних Націй безпосередньо пов’язані з національними інтересами України та безпекою українського народу", – йдеться у пояснювальній записці.

Згідно з документом, Голова Верховної Ради має невідкладно донести текст заяви до парламентів та урядів іноземних держав.

Читайте також: Українці Нью-Йорка вимагають викинути росію з ООН

Як повідомлялося, за словами Голови Верховної Ради Руслана Стефанчука, Україна розглядає різні механізми позбавлення російської федерації права перебування в Організації Об'єднаних Націй та Раді безпеки ООН, оскільки окрім незаконного перебування в Організації, росія зловживає своїм правом вето, зокрема в питаннях, які стосуються її військової агресії проти України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-