Україна розглядає механізми позбавлення рф права перебування в ООН – Стефанчук

Україна розглядає механізми позбавлення рф права перебування в ООН – Стефанчук

Укрінформ
Україна розглядає різні механізми позбавлення російської федерації права перебування в Організації Об‘єднаних Націй та Раді безпеки ООН.

Про це Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук повідомив в ефірі телемарафону, передає кореспондент Укрінформу.

"Уже час переходити від політичних заяв до реальних дій. росія набула членство в ООН, Раді безпеки ООН, проголосивши себе без відома будь-кого правонаступницею радянського союзу, не здійснивши жодної юридичної дії. Думаю, що сьогодні настав час дати юридичну оцінку таким вчинкам російської федерації", – сказав спікер українського парламенту.

Читайте також: росії в ООН не вдасться уникнути відповідальності за свої дії в Україні - США

Він зауважив, що, окрім незаконного перебування в Організації, росія зловживає своїм правом вето, зокрема в питаннях, які стосуються її військової агресії проти України.

"Ми як країна, яка є засновником Організації Об‘єднаних Націй, правомірно звертаємося до ООН з вимогою розглянути це питання, юридично вирішити його і позбавити росію права участі і в Організації, і в Раді безпеки ООН як постійного члена. Я думаю, що нам це вдасться, тому що юридична складова свідчить про те, що росія не має бути там, де знаходяться цивілізовані країни", – додав Стефанчук.

Він звернув увагу на звернення української делегації в ПАРЄ, в якому йдеться про позбавлення рф членства в ООН та Радбезі ООН. За словами Голови ВРУ, за процедурою звернення має бути розглянуто відповідними службами Організації Об‘єднаних Націй, після чого воно має бути ухвалено ООН. Стефанчук висловив переконання, що під час розгляду цього питання росія використає своєю право вето. У зв’язку з цим він зазначив: "Треба підходити до вирішення таких питань за окремою процедурою. Процедура, яка буде нівелювати право вето для такої країни, щодо якої ведеться чи розслідування, чи звинувачення в таких речах як геноцид, агресія. Ми зараз розглядаємо різні механізми".

Підсумовуючи, Голова ВРУ висловив думку, що з юридичної точки зору Україна знайде правильний механізм щодо позбавлення росії права перебування в Організації Об‘єднаних Націй і постійного члена в Раді безпеки ООН.

Читайте також: Чехія в ООН: Дії росії становлять загрозу для всіх держав

Як повідомлялося, раніше українська делегація в ПАРЄ зареєструвала подання на ухвалення Резолюції про фактичне позбавлення росії членства в ООН.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-