Міжнародна санкційна група опублікувала дослідження щодо обмеження ціни на російську нафту

Міжнародна санкційна група опублікувала дослідження щодо обмеження ціни на російську нафту

Укрінформ
Міжнародна робоча група щодо санкцій проти росії опублікувала дослідження щодо обмеження ціни на російську нафту «Документ робочої групи № 10: запровадження граничної ціни на нафту».

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба глави держави.

“Міжнародна робоча група щодо санкцій проти Росії, яку очолюють керівник Офісу Президента України Андрій Єрмак і директор Інституту міжнародних досліджень Фрімана-Споглі (FSI), екс-радник Президента США з питань національної безпеки Посол Майкл Макфол, опублікувала дослідження щодо обмеження ціни на російську нафту “Документ робочої групи № 10: запровадження граничної ціни на нафту”, - ідеться в повідомленні.

Зазначається, що вже з 5 грудня російська нафта продаватиметься за ціною, не більшою за граничну, що обмежить доходи росії від реалізації нафти та її можливості фінансувати вторгнення в Україну. Однак питання розміру цієї граничної ціни все ще не вирішене партнерами по санкційній коаліції.

Повідомляється, що у дослідженні експертів санкційної групи наведені аргументи й розрахунки, що підтверджують необхідність встановлення граничної ціни 30-35 дол. США за барель.

На думку авторів дослідження, це приведе до скорочення доходів росії від експорту нафти й газу до 100 млрд дол. і одразу ж спричинить серйозний фінансовий тиск на рф. Водночас, ідеться в повідомленні, така ціна на російську нафту залишається вищою за середню собівартість видобутку в росії (10-15 дол. США за барель), що зберігає стимули для рф постачати нафту.

На думку Єрмака, є переконливі аргументи щодо обмеження ціни на рівні 30-35 доларів.

“У будь-якому разі Росія спробує шантажувати світ і не продавати нафту на ринки. Однак повністю відмовитися від експорту нафти не вдасться, а треті країни скористаються можливістю дістати знижку до того самого рівня граничної ціни. Тому, якщо наші партнери проявлять достатньо наполегливості й терпіння, ринки швидко пристосуються, а Росія неминуче стане головним лузером”, - прокоментував Єрмак.

В оприлюдненому дослідженні експерти описують два сценарії реалізації обмеження ціни: жорсткий і м’який. Зазначається, що при реалізації м’якого варіанту російські нафтогазові доходи зростуть з трохи менш як 250 млрд дол. у 2021 році до 350 млрд дол. у 2022-му. Водночас, у 2023 році доходи знизяться до 165 млрд дол., а в другій половині 2023-го щоквартальні темпи падіння становитимуть до 50 млрд дол., що вже є проблематичним рівнем для російської економіки.

Читайте також: Група Єрмака-Макфола підготувала документ, який має зробити санкції проти рф більш ефективними

За сценарієм жорстких санкцій за передбачене зменшення доходів до рекордно низького рівня – близько 100 млрд дол., що стане катастрофічними 8-10% ВВП для Росії.

Автори дослідження вказують, що запровадження обмежень має поєднуватися з потужним примусом для відстеження постачання російської нафти, а також ідентифікації та накладення санкцій на будь-які компанії, що беруть участь у схемах їх обходу. Санкційна група пропонує створити незалежну моніторингову групу на кшталт UANI, яка відстежує експорт іранської нафти, що контролюватиме рух російської нафти й ідентифікуватиме будь-які компанії, що беруть участь в операціях з обходу санкцій.

Також наголошується, що “будь-яке припинення постачання з боку росії завдасть шкоди багатьом російським нафтовим родовищам, негайно поставить рф у хитке становище з погляду її бюджету й платіжного балансу, а також призведе до втрати додаткової частки нафтового ринку”.

Таким чином, стверджують автори дослідження, у 2023 році за базового санкційного сценарію з обмеженням ціни на нафту росія матиме значні труднощі з фінансуванням свого платіжного балансу та бюджету. Однак за реалізації амбітного сценарію, який передбачає ціну у 30-35 доларів, рф досягне критично низького рівня нафтогазових надходжень вже в першій половині наступного року.

Читайте також: У ЄС пропонують встановити стелю ціни російської нафти на рівні $60 – WSJ

Як повідомлялося, раніше Міжнародна робоча група щодо санкцій проти росії, яку очолюють керівник Офісу Президента України Андрій Єрмак і директор Інституту міжнародних досліджень Фрімана-Споглі (FSI), Посол Майкл Макфол, напрацювала новий документ “Заходи щодо підвищення ефективності санкцій”.

У квітні група представила План дій щодо санкцій, який включає рекомендації для міжнародної демократичної спільноти стосовно комплексу подальших економічних заходів, спрямованих на примушення російського керівництва до якнайшвидшого припинення війни в Україні та максимальне збільшення ціни агресії для росії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-