Група Єрмака-Макфола підготувала документ, який має зробити санкції проти рф більш ефективними

Група Єрмака-Макфола підготувала документ, який має зробити санкції проти рф більш ефективними

Укрінформ
Міжнародна робоча група щодо санкцій проти росії, яку очолюють керівник Офісу Президента України Андрій Єрмак і директор Інституту міжнародних досліджень Фрімана-Споглі (FSI), Посол Майкл Макфол, напрацювала новий документ “Заходи щодо підвищення ефективності санкцій”.

Як передає Укрінформ, про це інформує пресслужба глави держави.

Зазначається, що у напрацьованому документі вказані конкретні шляхи, якими здійснюється обхід санкцій, накладених на росію, та міститься заклик до підвищення системності санкційних обмежень.

Зокрема, запропоновано створити уніфікований список санкцій, список правопорушників, контрольний список компаній і осіб із високим ризиком, систему «світлофорів» для оцінки дотримання країною режиму санкцій, моніторинг даних про російську торгівлю та покращений обмін даними між союзниками.

Читайте також: ЄС готує дев'ятий пакет санкцій, щоб вдарити по болючих місцях росії - фон дер Ляєн

Зазначається, що санкції проти росії справляють великий вплив на її економіку: вихід більшості західних компаній із росії, знищення цілих галузей економіки та виробництва, заморожування половини російських міжнародних резервів і неминуча втрата основних європейських ринків для російської нафти та газу. Водночас, як повідомляється, катастрофічний вплив санкцій на російську економіку було пом’якшено високими цінами на нафту й газ, а також наявними винятками та шпаринами, які дають змогу їх обійти.

Також у документі запропоновано більш системний підхід до встановлення меж для управління та регулювання економічних відносин із росією – підхід «Холодна війна 2.0».

Читайте також: ВАДА не скасовуватиме санкції проти рф

Зазначається, що це може передбачати впровадження спеціального торговельного режиму рф з метою мінімізації торгівлі та блокування доступу до західних технологій, ринків і фінансів до переходу до мирної зовнішньої політики.

Єрмак наголосив, що напрацьований документ - “це черговий колективний продукт робочої групи, що має реальний прикладний ефект: усі конкретні компанії, схеми обходу санкцій, висновки, зазначені в документі, вже відпрацьовуються нашими партнерами”.

“Ми наполягаємо на посиленні санкційного тиску й на запровадженні максимально системного обмежувального підходу до режиму взаємодії з країною-терористом”, – наголосив Єрмак.

Повідомляється, що звіт структуровано за трьома основними секторами: фінансові, енергетичні санкції та військово-промисловий комплекс.

Аналіз озброєння російської армії в Україні показує широке використання технологічних компонентів виробництва США, Нідерландів, Німеччини, Швейцарії, Японії, Китаю та Тайваню, ідеться в повідомленні. Окрім того, частковим рішенням пропонується накладення санкцій на конкретні російські компанії, а також на компанії, які виробляють компоненти.

Читайте також: Кулеба закликав спрямувати дев'ятий пакет санкцій ЄС проти ракетної індустрії рф

У документі також закликають західні економіки затвердити більш послідовні та комплексні санкції, особливо щодо військових підприємств, а також покращити формулювання санкцій, щоб усунути шпарини, які дозволяють таку торгівлю.

Також група пропонує санкційній коаліції скласти список порушників («чорний список») транспортувальників нафти, трейдерів, фінансистів, страховиків і постачальників технічних транспортних послуг, які допомагали росії уникнути нафтового ембарго.

Як повідомляв Укрінформ, міжнародна робоча група щодо санкцій проти росії була створена з ініціативи Президента Володимира Зеленського.

У квітні група представила План дій щодо санкцій, який включає рекомендації для міжнародної демократичної спільноти стосовно комплексу подальших економічних заходів, спрямованих на примушення російського керівництва до якнайшвидшого припинення війни в Україні та максимальне збільшення ціни агресії для росії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-