Боррель: росія має визнати відповідальність за трагедію МН17, вирок суду - це перший крок

Боррель: росія має визнати відповідальність за трагедію МН17, вирок суду - це перший крок

Укрінформ
Високий представник ЄС наголосив на необхідності розслідування всіх обставин катастрофи рейсу MH17 Малайзійських авіаліній над окупованою територією Донбасу, в результаті якої 17 липня 2014 року загинули 283 пасажири та 15 членів екіпажу, та назвав рішення суду у Нідерландах у цій справі «першим кроком на шляху правди та відповідальності».

Як повідомляє Укрінформ, про це йдеться у заяві високого представника ЄС Жозепа Борреля, що оприлюднена на сайті Європейської служби зовнішніх дій.

«Європейський Союз раз за разом просив про швидке з’ясування всіх обставин та про проведення міжнародного розслідування для того, щоб пролити повне світло на цю трагедію. Водночас, ми були змістовними у засудженні подібних актів насильства, що загрожують безпеці цивільної авіації, та є грубим порушенням міжнародного миру та безпеки. …Вердикт (суду) є важливим першим кроком на шляху до правди та відповідальності», - йдеться у заяві.

Як зазначається у документі, карне розслідування щодо залучення до цього злочину інших осіб все ще триває, як і провадження проти російської держави у Європейському Суді з прав людини та у Міжнародній організації цивільної авіації (ICAO).

«ЄС поновлює свій заклик до росії визнати відповідальність за цю трагедію, та у повному обсязі співпрацювати із розслідуваннями, що тривають», - наголошується в заяві ЄС.

Читайте також: На початку 2023 року можуть бути нові підозрювані у справі МН17 – керівниця слідчої групи

Як вже повідомлялося, вчора суд Нідерландів у справі MH17 оголосив рішення щодо трьох росіян та одного українця, яких обвинувачення назвало причетними до транспортування та бойового застосування ЗРК “Бук” проти малайзійського лайнера.

Після двох років розгляду справи 17 листопада 2022 року суд постановив, що ексофіцер фсб, колишній “міністр оборони” так званої днр Ігор Гіркін (Стрєлков), генерал (на час збиття літака – полковник) ГРУ генштабу збройних сил рф, глава “гру днр” Сергій Дубинський та громадянин України Леонід Харченко, який воював на боці “днр”, є винними у збитті літака та вбивстві 298 людей. Згаданих осіб засуджено на довічне ув'язнення. Засуджені у справі МН17 мають виплатити 16 млн євро компенсацій.

Четвертого обвинувачуваного – підполковника ГРУ Олега Пулатова, було виправдано.

Фото: ЕРА

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-