Сподіватися на військові дії від НАТО через падіння російських ракет у Польщі не варто - експерт

Сподіватися на військові дії від НАТО через падіння російських ракет у Польщі не варто - експерт

Укрінформ
Член Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки, представник Президента України у парламенті Федір Веніславський сумнівається, що ракетний удар російської федерації по території Республіки Польща стане причиною до введення в дію 5 статті договору Північноатлантичного альянсу.

Таку думку він висловив під часбрифінгув медіацентрі "Україна – Укрінформ".

"Я не можу бути надто оптимістичним, що буде введено в дію норми договору про колективну безпеку Північноатлантичного альянсу (йдеться про 5 статтю – ред.), тому що це означатиме, що весь блок НАТО має вступити у війну проти російської федерації", – сказав Веніславський.

На його думку, удар по території Польщі призведе до посилення санкційного тиску на росію, а також сприятиме наданню Україні потужних систем протиповітряної та протиракетної оборони. "Але сподіватися на те, що будуть якісь конкретні дії військового характеру, як на мене, навряд варто", – підсумував політик.

Читайте також: Столтенберг збирає Північноатлантичну раду у зв’язку із вибухами в Польщі

При цьому він додав, що у Комітеті Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки очікують, що після вчорашніх масованих атак російської федерації по Україні та влучання ракет на території Польщі результатом сьогоднішньої зустрічі у форматі "Рамштайн" стане саме посилення оборонних спроможностей Української держави.

"Ми очікуємо, що вчорашні терористичні атаки, які здійснила російська федерація проти України, влучання ракет на території Польщі додадуть упевненості й рішучості урядам і міністрам оборони країн-партнерів у наданні Україні тих зразків озброєння, які допоможуть більш ефективно звільняти територію від ворога, а також закрити небо", – підкреслив Веніславський.

Читайте також: США сьогодні збирають сьомий «Рамштайн» для військової допомоги Україні

Як повідомляв Укрінформ, у польському селі Пшеводув Грубешівського повіту Люблінського воєводства, неподалік від українського кордону, внаслідок вибуху у вівторок загинули двоє людей.Інцидент стався біля зерносушарки близько 15:40 за місцевим часом.

Західні ЗМІ із посиланням на джерела у розвідувальних органах повідомили, що інцидент міг статися внаслідок того, що дві російські ракети перетнули простір Польщі поблизу кордону з Україною.

Міністерство закордонних справ Польщі офіційно заявило про російське походження ракети.

Стаття 5 договору Північноатлантичного альянсу передбачає, що напад на одного учасника НАТО є нападом на усіх його членів і викликає відповідь усіх держав-членів Союзу. Рішення щодо застосування 5 статті НАТО ухвалюється після консультацій між учасниками блоку.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-