Ядерне божевілля навколо ЗАЕС має зупинитися – Бербок

Ядерне божевілля навколо ЗАЕС має зупинитися – Бербок

Укрінформ
Європа стоїть на волосок від ядерної катастрофи через ситуацію на ЗАЕС, покласти цьому край може росія, якщо виведе свої війська з України.

Про це заявила міністр закордонних справ ФРН Анналена Бербок на брифінгу після переговорів з главою МАГАТЕ Рафаелем Гроссі в Берліні, передає кореспондент Укрінформу.

«Європа стоїть на волосок від ядерної катастрофи... Це божевілля має закінчитися... Найшвидшим і найбезпечнішим рішенням для усіх було б, якби російські війська прибралися з ЗАЕС, міста Енергодар і всієї України», - заявила Бербок.

Вона констатувала, що ЗАЕС і місто Енергодар є частиною України.

Читайте також: Запорізька АЕС відновила теплопостачання Енергодару

Політик зазначила, що путінська війна стала також атакою на ядерну безпеку та забезпечення атомних станцій, чого ніколи не було в історії. «Ніколи раніше діючі атомні електростанції не були об’єктами військових дій, окупації та захоплення заручників. Ми б ніколи не подумали, що країна може бути настільки безвідповідальною, щоб зробити атомну електростанцію розмінною монетою у війні…І це демонструє, як путін готовий обходити всі можливі табу», - сказала глава МЗС Німеччини.

Вона подякувала МАГАТЕ за їх роботу, яка дозволила сформулювати міжнародну реакцію на дії рф, яка своєю присутністю на станції захищає також українських працівників, які змушені там залишатися під величезним тиском російських окупантів, а також за те, що експерти МАГАТЕ «всебічно та науково руйнують абсурдну, божевільну брехню про те, що Україна, мовляв, робить «брудну бомбу».

Читайте також: Заяви про «брудну бомбу» показують, що росія не знає, як діяти далі - розвідка

Бербок також зазначила, що «Німеччина більш ніж підтримує» пропозицію щодо створення захищеної зони навколо ЗАЕС.

Гроссі своєю чергою висловив сподівання, що за допомогою його структури вдасться створити таку зону навколо Запорізької атомної станції. Глава МАГАТЕ поінформував Бербок про свої переговори з українським міністром «і добрим другом Дмитром Кулебою, а також з росіянами з метою пошуку необхідної політичної волі для створення такої зони». Це дуже непросто, адже станція знаходиться не поблизу фронту, а прямо на ньому, що робить справу ще складнішою, майже неможливою, - визнав він. Утім додав: «Але ми не здаємося».

Читайте також: Україна запропонувала направити місії МАГАТЕ на всі українські атомні станції — Зеленський

Чиновник також запевнив, що повторював неодноразово, в тому числі під час візитів у москву, що ЗАЕС є українською власністю.

«АЕС ніколи не може ставати легітимною військовою ціллю», - підкреслив Гроссі.

Як повідомлялось, 5 листопада було відновлено зовнішнє електропостачання Запорізької атомної електростанції через два дні після того, як вона повністю втратила доступ до зовнішніх джерел електроенергії внаслідок обстрілів російськими військами. Відключення створюють серйозну небезпеку ядерного інциденту.

 Фото: Photothek

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-