Це крок для досягнення правосуддя, а не геополітична конкуренція – США про резолюцію ООН

Це крок для досягнення правосуддя, а не геополітична конкуренція – США про резолюцію ООН

Укрінформ
Україна буде відновлена після руйнувань, яких завдала їй російська війна, і міжнародне співтовариство повинно забезпечити правосуддя для рф, яка спричинила безглузді страждання для Української держави та її народу.

З такою заявою виступив під час спеціальної сесії ГА ООН у понеділок, яка затвердила резолюцію щодо репарацій Україні від рф, заступник пострпреда США при ООН Річард Міллс, передає власний кореспондент Укрінформу.

«Одного дня Україна буде відновлена, в цьому немає сумнівів. Але головне - це імператив для нас, для міжнародного співтовариства - притягти винуватців до відповідальності за ці непотрібні руйнування»,- наголосив представник Сполучених Штатів.

Він підкреслив, що резолюція, представлена Україною і близько 50 країнами-співавторами, є «критично важливим кроком» на шляху до забезпечення відповідальності рф.

Читайте також: Агресор заплатить за скоєне: Зеленський про рішення Генасамблеї ООН

«Вона (резолюція – ред.) підкреслює важливість збору доказів на підтримку майбутніх претензій для компенсацій з боку росії в некримінальному порядку за пошкодження, загибель і значні збитки, завдані державній і приватній власності внаслідок міжнародно-протиправних дій рф в Україні»,- зауважив американський посол.

На його переконання, всі заяви противників цієї резолюції в ГА ООН, які пролунали перед голосуванням, що документ нібито не підпадає під мандат Генеральної Асамблеї, є безпідставними.

«Глава 4 Статуту ООН наділяє Генасамблею значними рекомендаційними повноваженнями по широкому колу питань. Ці рекомендації (представлені в резолюції – ред.) щодо створення реєстру заподіяної шкоди – це важливий перший крок для створення остаточного механізму позовів і судового розгляду, щоби повною мірою оцінити всі масштаби величезних втрат цієї безглуздої війни, яких зазнала Україна та її народ», - наголосив представник США.

Читайте також: Китай відмовився підтримувати в ООН українську резолюцію щодо компенсації збитків від війни

Він підкреслив, що йдеться про досягнення правосуддя, а не про геополітичну конкуренцію. Тож, резолюція – це потужний меседжем для агресорів по всьому світу, що порушення міжнародного права й Статуту ООН матиме наслідки, і що міжнародне співтовариство притягуватиме до відповідальності всіх винних.

Як повідомляв Укрінформ, Генеральна Асамблея ООН у понеділок більшістю голосів ухвалила резолюцію «Забезпечення засобів правового захисту та репарацій у зв’язку з агресією проти України», підготовлену Україною за співавторства більше півсотні країн. "За" проголосували 94 країни, проти висловилися 13 країн, 74 утрималися. Проти голосували: росія, білорусь, Центральноафриканська Республіка, Китай, Куба, Північна Корея, Еритрея, Ефіопія, Іран, Малі, Нікарагуа, Сирія, Зімбабве.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-