Китай відмовився підтримувати в ООН українську резолюцію щодо компенсації збитків від війни

Китай відмовився підтримувати в ООН українську резолюцію щодо компенсації збитків від війни

Укрінформ
Китайська делегація в ООН відмовилася підтримувати проєкт резолюції Генасамблеї, що передбачає компенсацію Україні збитків, завданих російською війною, та закликала Україну і рф негайно сісти за стіл переговорів.

З відповідною заявою виступив у понеділок під час спеціальної сесії ГА ООН офіційний представник дипломатичної місії Китаю при ООН, передає власний кореспондент Укрінформу.

«Для збереження довіри до Генеральної Асамблеї, з метою захисту духу багатостороннього співробітництва та солідарності, на підтримку верховенства права і правосуддя Китай проголосує проти проєкту резолюції», - заявив представник КНР.

Він визнав, що війна росії проти України має наслідки для всього світу, передусім для країн, що розвиваються. У цьому зв’язку офіційний представник КНР заявив про необхідність «обох сторін» якомога скоріше сісти за стіл переговорів, щоби досягти «політичного врегулювання». Він також закликав міжнародну спільноту «активно працювати для досягнення цієї мети».

Читайте також: Конфіскація активів рф: Україна очікує, що Генасамблея ООН підтримає резолюцію

Водночас китайський дипломат повторив формальну позицію КНР на підтримку суверенітету всіх країн: «Позиція КНР в українському питанні залишається незмінною й очевидною. Ми завжди вважали, що суверенітет і територіальна цілісність всіх країн повинні зберігатися».

Як повідомляв Укрінформ, у понеділок Генасамблея ООН розглядає проєкт резолюції щодо створення механізму компенсації Україні збитків, завданих російською війною. Документ, який має назву «Забезпечення засобів правового захисту та репарацій у зв’язку з агресією проти України», підготовлений Україною за співавторства майже пів сотні країн. Він містить визнання країнами ООН необхідності створення міжнародного механізму відшкодування збитків, завданих Україні російською федерацією та рекомендації державам щодо створення міжнародного реєстру збитків. Ідеться про документування доказів та інформації щодо шкоди, втрати або каліцтва, заподіяні фізичним і юридичним особам, а також державі Україна.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-