Моравецький: Або Польща посилить власну оборону, або путін диктуватиме умови в Європі

Моравецький: Або Польща посилить власну оборону, або путін диктуватиме умови в Європі

Укрінформ
Тиран і деспот завжди шукатиме можливість підпорядкувати собі інші країни. Відтак, аби не дозволити росії це зробити, потрібно посилювати оборонні можливості Польщі.

Про це під час відвідання оборонного підприємства у місті Бидгощ на півночі Польщі заявив у понеділок глава польського уряду Матеуш Моравецький, передає кореспондент Укрінформу.

“Дехто вважав, що відносини з росією можна цивілізувати завдяки торгівлі. Сьогодні ми чудово знаємо, що тиран, деспот і гнобитель завжди залишатиметься тираном, деспотом і гнобителем, і він шукатиме можливості домінувати над іншими",- наголосив Моравецький.

Він зауважив, що сучасна економічна модель росії гірша за модель ринкової економіки, яка домінує на Заході. Відтак росія намагається контролювати інших за допомогою військової сили і таким чином реалізує свою жорстоку політику.

Читайте також: Політика Польщі вирвала з геополітичного сну багато країн - прем'єр

“Сьогодні це усвідомили всі сусіди росії - не тільки в Центральній Європі і країнах Балтії, з нами згодні усі країни східного флангу НАТО і ЄС", - наголосив польський прем’єр.

Він зауважив, що інші країни, такі як Японія і Південна Корея, а також країни Центральної Азії, зокрема Казахстан і Узбекистан, також усвідомили загрозу з боку кремля.

“Ми всі опинилися на переломному етапі історії. Те, що сьогодні відбувається в Україні, ця героїчна оборона є надзвичайно важливою і вирішальною. Ми в Польщі це усвідомили вже давно”,- констатував глава польського уряду.

За словами Моравецького, уряд Польщі від самого початку знав, що “не можна мати ілюзій щодо росії, що тиран є величезною загрозою і або Польща знайде кошти на посилення власної оборони, або путін і його головорізи диктуватимуть умови в Центральній Європі”.

Він заявив, що наступного року Польща увійде до трійки країн НАТО за рівнем витрат на оборону по відношенню до свого ВВП. Він додав, що ці витрати становитимуть до 4% від ВВП, що приблизно стільки ж, скільки у процентному відношенні виділяють Штати.

Читайте також: Шмигаль подякував Польщі за готовність змінювати законодавство для конфіскації активів рф

Прем’єр-міністр Польщі зазначив, що досвід російсько-української війни підказує: диспропорцію в кількості озброєння можна компенсувати за рахунок сучасних засобів ведення війни на полі бою. Відтак Польща зараз закуповує сучасне озброєння у США, Південної Кореї, Великої Британії та інших союзників.

Під час відвідання військового авіаційного заводу у місті Бидгощ він підкреслив, що на цьому підприємстві ремонтуватимуть американські літаки F-16, які мають на озброєнні різні країни. Він додав, що це є значним успіхом польського Оборонно-промислового комплексу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-