Мир може бути відновлений лише на умовах України – МЗС Литви

Мир може бути відновлений лише на умовах України – МЗС Литви

Укрінформ
Європа має надіслати Україні важливий сигнал про те, що перемога над російським агресором та встановлення стійкого миру в Україні є можливими лише на умовах України.

Про це в понеділок у Брюсселі перед початком Ради міністрів ЄС із закордонних справ заявив керівник зовнішньополітичного відомства Литви Ґабріелюс Ландсберґіс, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Мир в Україні може бути відновлений лише на умовах України. Спекуляції, які нині можна знайти у публічному просторі, я думаю, не є корисними. Важливо, щоб Європа надіслала дуже сильне послання. І я розраховую на підтримку в цьому моїх колег-міністрів, що ми будемо допомагати Україні у встановленні такого миру, який вони самі створюють. По-друге, ми нагадаємо про зусилля зі створення спеціального трибуналу. В процесі обговорення - створення ядра країн, які підтримують зусилля України зі створення такого спеціального трибуналу для покарання злочину (російської) агресії», - наголосив литовський урядовець.

Читайте також: Умови завершення війни вирішуватиме Київ, а не будь-які інші європейські столиці – Столтенберг

Він зауважив, що розмови про те, що Європа вже вичерпала свої можливості щодо запровадження подальших санкцій проти росії, є хибними.

«Ми все ще очікуємо на дев'ятий пакет санкцій… Литва надала кілька пунктів для включення до санкційного переліку кілька тижнів тому. Ми все ще очікуємо на відповідь від інституцій ЄС, їх реакцію та на просування вперед із дев'ятим пакетом санкцій проти росії», - сказав Ландсберґіс.

Він повідомив також, що сьогодні Литва запропонує додаткові пункти для санкційного списку проти Ірану у зв’язку з участю цієї країни у війні росії проти України та наданням бойових безпілотних засобів для країни-агресора.

Міністр закордонних справ Литви відповів на спекуляції у пресі про те, що після звільнення українськими військами Херсона настав час для переговорного процесу з агресором.

Читайте також: Скиглення росії про переговори не впливають на деокупацію України - Подоляк

«Єдина річ, що мала змінитися після цього (звільнення Херсона - ред.) - це зростання впевненості, що Україна може продовжувати виштовхувати геть російські окупаційні сили. Я думаю, для нас (ЄС) у цьому нічого не змінюється. Ми дійсно переконані в здатності України це робити. Ймовірно, ті, у кого були сумніви, нині можуть бути переконані, що необхідно й надалі підтримувати Україну для досягнення перемоги за їх пріоритетами. Що більше зброї ми можемо надати Україні – то швидше ця війна буде завершена», - сказав литовський дипломат.

Він зауважив, що наразі не існує жодних підтверджень для повідомлень, що США, нібито, «підштовхують» Україну до перемовин з росією.

«Що ми чули, - це те, що США твердо стоять поряд з Україною, до самої перемоги України. Що може прозвучати сьогодні під час засідання Ради міністрів - і я буду намагатися знайти для цього згоду серед міністрів, що Європа буде підтримувати українську перемогу на умовах України. Про це варто нагадувати. Тому що спекуляції навколо цього не є продуктивними, і вони не допомагають Україні на її шляху до перемоги», - зазначив Ландсберґіс.

Він висловив оптимізм щодо можливості надання Євросоюзом 18 мільярдів євро макрофінансової допомоги наступного року.

Читайте також: Україна вирішуватиме сама, що робити стосовно переговорів із росією – Боррель

«Ми є оптимістичні щодо цих 18 мільярдів, що обговорюються вже тривалий час. Я думаю, що Україна має отримати підтвердження, що Європа, коли ми говоримо про макрофінансову допомогу, за визначенням буде на боці України. Це можливо. Ми робили це у минулому. Це буде посланням не лише для України, але й для інших країн, що ЄС є надійним партнером, на якого можна покладатися».

Як повідомлялося, 14 листопада в Брюсселі розпочинається дводенна Рада міністрів закордонних справ. Сьогодні відбудеться зустріч на рівні міністрів закордонних справ, завтра – за участю міністрів оборони країн-членів ЄС. Очікується, що завтра у цій зустрічі у режимі телеконференції візьме участь міністр оборони України Олексій Резніков.

Фото: Radiosvoboda

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-