Умови завершення війни вирішуватиме Київ, а не будь-які інші європейські столиці – Столтенберг

Умови завершення війни вирішуватиме Київ, а не будь-які інші європейські столиці – Столтенберг

Укрінформ
У жодній із європейських столиць не буде вирішуватися доля України або умови для завершення російської агресії, оскільки такі умови має визначати сама Україна, спираючись на власні досягнення на полі бою та на допомогу з боку Альянсу.

Про це в понеділок у Гаазі під час пресконференції за підсумками візиту до Нідерландів заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Україна має вирішувати, що є прийнятними умовами для вирішення цього конфлікту. Ми не будемо засідати в Брюсселі або в інших європейських столицях та вирішувати, що є прийнятним для них. Нічого про Україну без України… Те, що ми будемо робити – це доводити до максимуму ймовірність досягнення такого рішення, що буде прийнятним для українців за столом переговорів. Шлях, яким ми це будемо робити – це зміцнювати їх силу на полі бою», - наголосив Столтенберг.

Він зауважив, що НАТО не є стороною цього конфлікту, але знову і знову підтверджує, що союзники підтримують право України на самооборону. Україна захищає себе проти агресивної війни, і це право передбачено Хартією ООН.

Читайте також: росія не в тій позиції, аби диктувати свої умови - МЗС України

Столтенберг нагадав, що саме Україна та українці сплачують найвищу ціну в цій боротьбі проти зовнішньої агресії, включаючи людські втрати та завдані руйнування. Тож саме Україна буде визначати умови, які є прийнятними для українців у завершенні цього конфлікту.

Очільник Альянсу знову повторив: якщо Президент Зеленський та українці припинять боротися, Україна перестане існувати як незалежна країна. Якщо росія та президент путін припинять боротися, тоді настане мир.

«Ми маємо пам’ятати, чим усе це є. Це агресія, коли росія, президент путін вдерлися до іншої країни. Такими діями вони порушили міжнародне законодавство. Незважаючи на те, що вони (росія) втратили певні захоплені території протягом минулих місяців та тижнів, вони все ще контролюють велику частину України. Україна заявила, що готова проводити переговори, але ми також знаємо, що єдиним шляхом для досягнення прийнятного результату є їх (українців) сила на полі бою», - наголосив генеральний секретар НАТО.

Читайте також: Україна вирішуватиме сама, що робити стосовно переговорів із росією – Боррель

Він зауважив, що росія і путін можуть завершити цю війну завтра. Вони розпочали цю війну, і вони можуть її припинити. Коли і за яких умов проводити переговори з країною-агресором, буде вирішувати сама Україна.

Як повідомлялося, з початку військового вторгнення росії в Україну НАТО та країни-союзниці Альянсу надають Україні суттєву політичну, економічну, гуманітарну та військову підтримку у забезпеченні права на самооборону. Країни НАТО продовжують постачати в Україну сучасні системи озброєння, яке дозволяє Збройним Силам України досягати важливих результатів на полі бою, у боротьбі з ворогом, який часто переважає їх за чисельністю.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-