«Це важко, але необхідно»: Столтенберг про збільшення оборонних витрат до 2 відсотків ВВП

«Це важко, але необхідно»: Столтенберг про збільшення оборонних витрат до 2 відсотків ВВП

Укрінформ
Збільшення оборонних витрат до 2 відсотків ВВП є важким завданням для багатьох країн НАТО, але ці витрати є необхідними, оскілки без миру і стабільності неможливо вирішувати будь-які мирні завдання, будь-то питання розвитку або боротьби з кліматичними змінами.

Про це сьогодні під час віртуального спілкування з учасниками Кліматичної конференції СОР-27 під егідою ООН в Єгипті заявив Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, повідомляє кореспондент Укрінформу. Повний запис сесії за його участі оприлюднений на сайті НАТО.

Саме так керівник Альянсу відповів на запитання аудиторії щодо можливості скорочення оборонних витрат, та спрямування сумарного оборонного бюджету країн Альянсу, що перевищує 1,2 трильйона доларів, на інші цілі, наприклад, на допомогу країнам, що розвиваються, або на вирішення кліматичних проблем.

«Я повністю розумію, що союзникам по НАТО важко виконувати вимогу щодо підвищення оборонних витрат до 2 відсотків від ВВП… Був період, коли всі члени НАТО скорочували оборонні витрати, тому що ми вірили у більш безпечний та мирний світ після завершення «холодної війни». Але жорстока реальність у тому, що зараз ми живемо у більш небезпечному світі», - зауважив керівник Альянсу.

Читайте також: Столтенберг: Якщо росія за допомогою грубої сили зможе досягти бажаного – це буде катастрофа

Він нагадав, що росія систематично використовує військову силу проти своїх сусідів. Так сталося в Грузії у 2008 році, так відбувається в Молдові, де росія утримує свої війська без згоди національного уряду. Росія застосувала військову силу проти України у 2014 році, і здійснила повномасштабне вторгнення минулої зими.

Єнс Столтенберг визнав, що ці кошти могли б бути витрачені на інші проєкти, включаючи допомогу країнам, що розвиваються, для боротьби з кліматичними змінами, для вдосконалення освіти та для інших програм. Але підвищення оборонних витрат країн НАТО є вимушеним кроком в умовах, коли світ стає дедалі більш небезпечним.

«Якщо ми не маємо миру й безпеки, тоді ми зазнаємо невдачі в усіх інших завданнях, що постають перед нами. Передумовою для подолання кліматичних змін є збереження миру. Це саме та причина, чому ми маємо інвестувати в оборону», - сказав керівник НАТО.

Він нагадав, що Альянс продовжує надавати Україні військову допомогу, що є єдиним шляхом для її збереження як суверенної країни. Водночас, країни НАТО зробили це, переважно, за рахунок власних запасів зброї, боєприпасів та військового обладнання. Відновлення таких запасів також збільшення витрат на оборону.

Читайте також: Війни завершуються за столом переговорів, все залежить від ситуації на полі бою – Столтенберг

«Якщо ми будемо бачити, що росія стає менш агресивною, не буде настільки великої потреби інвестувати в оборону так багато, як зараз. Але без миру ми не зможемо вирішити будь-які завдання, в тому числі з розвитку або кліматичних змін», - додав Єнс Столтенберг.

Як повідомляв Укрінформ, у Єгипті, в місті Шарм-ель-Шейх відбувається міжнародна кліматична конференція СОР-27 під егідою ООН.

Від початку російського вторгнення в Україну у лютому 2022 року НАТО та його окремі країни-союзниці надають Україні суттєву політичну, економічну, гуманітарну та військову допомогу. Зокрема, під егідою США створено Конференцію з підтримки України в форматі «Рамштайн», в якій беруть участь більше 50 країн, включаючи союзників по НАТО та партнерів Альянсу, які постачають для Збройних Сил України озброєння та військове обладнання для відбиття російської агресії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-