Захід має визнати геноцидом як Голодомор, так і нинішні дії рф в Україні - депутат

Захід має визнати геноцидом як Голодомор, так і нинішні дії рф в Україні - депутат

Укрінформ
Для України принципово важливим є визнання світом, зокрема західними країнами, геноцидом українського народу як Голодомору 1932-33 років, так і нинішніх злочинів російської федерації в Україні.

Це засвідчить, що росія є злочинним угрупованням, і вимагатиме конкретних дій від інших країн, зазначив голова Комітету Верховної Ради з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Олександр Мережко у коментарі Укрінформу.

“Для нас принципово важливо визнання іншими країнами геноцидом і Голодомору, і нинішніх злочинів росії. Тому що ми тут можемо спостерігати певну тяглість у вчиненні цього злочину. Те, що відбувається зараз, це продовження в історичній перспективі. Та країна, імперія, як би вона не назвалася — радянська імперія, російська імперія чи російська федерація — із політичної точки зору є небезпечним злочинним угрупованням, яке здійснює геноцид”, - підкреслив він.

Читайте також: Іран став співучасником агресії рф проти України - депутат

Парламентарій розповів, що впродовж XX — початку XXI століття росія вчинила на території України вже не один злочин геноциду, зокрема Голодомор та депортацію кримських татар, а також продовжує це робити нині.

Крім того, він нагадав, що росія вчиняла геноцид і щодо чеченського народу — депортацією 1944 року та двома війнами у 1990-х роках.

“Ця історія взаємопов’язана, це не випадковість. По суті та сама країна вчиняє геноциди проти українського народу й проти інших країн. Для нас важливо, що західні країни визнали Голодомор геноцидом, і те, що зараз відбувається, також геноцидом”, - сказав Мережко.

Він пояснив, що злочин може бути визнаний геноцидом, навіть якщо ще не завершений.

Читайте також: У Раді очікують посилення підтримки України з боку США незалежно від результатів виборів у Конгрес

“У кримінальному праві є таке поняття “злочин, що триває”. Це (визнавати геноцид — ред.) важливо робити саме зараз. Якщо подивитися Конвенцію про попередження геноциду 1948 року, то там ідеться про обов’язок держав попереджувати геноцид. Буває запізно, коли визнають, коли вже виконано. Навпаки, треба діяти зараз”, - наголосив голова парламентського комітету.

Мережко додав, що геноцид називають “злочином злочинів”, і важливо його попередити.

“Якщо росію визнати країною, яка здійснює геноцид, то тоді треба робити щось конкретне, хоча би, як мінімум, впроваджувати серйозні санкції, арештовувати майно”, - пояснив він.

При цьому парламентарій не виключив, що визнання іншими країнами дій рф геноцидом може стати додатковим аргументом для вступу України в НАТО.

Читайте також: Зеленський просить Грецію визнати Голодомор геноцидом

“Я особисто виступаю за те, щоб Україна стала членом НАТО вже зараз. І коли ми говоримо, що, дивіться, росія вчиняє зараз геноцид, якщо ви приймете нас зараз в НАТО, то це дасть нам гарантії припинення цього злочину — і злочину агресії, і злочину геноциду. Це дає серйозний аргумент на підтримку нашого приєднання”, - відзначив Мережко.

Як повідомлялося, міністр закордонних справ Дмитро Кулеба звернувся до парламентів усіх держав із закликом підтримати Україну, визнавши штучний радянський Голодомор 1932-1933 років в Україні геноцидом.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-