Зеленський подякував Іспанії за системи ППО – Для нас це питання номер один

Зеленський подякував Іспанії за системи ППО – Для нас це питання номер один

Фото
Укрінформ
Президент Володимир Зеленський наголосив, що рішення Іспанії щодо передання систем протиповітряної оборони має велике значення для України.

Як передає Укрінформ, про це він сказав під час зустрічі з міністром закордонних справ, Європейського Союзу та співробітництва Іспанії Хосе Мануелем Альбаресом, ідеться в Телеграмі глави держави.

“Вдячний Іспанії за важливу гуманітарну підтримку, зокрема за передані сьогодні 30 сучасних автомобілів швидкої допомоги”, - зазначив Зеленський.

Він також подякував за теплий прийом українців у Іспанії, які були змушені через війну виїхати за межі нашої держави.

“Зараз питання номер один – створення повітряного щита для захисту нашої критичної та цивільної інфраструктури. Тому рішення Іспанії щодо передання Україні систем протиповітряної оборони має для нас дійсно велике значення”, - підкреслив Президент.

Як повідомляє пресслужба глави держави, співрозмовники обговорили актуальні питання європейської та євроатлантичної інтеграції України. Зеленський зазначив, що наша країна розраховує на конкретні кроки на шляху до ЄС під час головування Іспанії в Раді Європейського Союзу у другій половині 2023 року.

Зазначається, що під час зустрічі сторони приділили увагу питанням відновлення енергетичної інфраструктури України після останньої хвилі ракетних обстрілів з боку Росії.

Президент подякував за надані Іспанією генератори й відзначив потребу в додатковій допомозі з боку партнерів для повернення безперебійного електропостачання. Він також висловив сподівання, що Іспанія активно долучиться до відбудови України.

Окрім того, глава держави привернув увагу голови МЗС Іспанії до міжнародних ініціатив України щодо притягнення росії до відповідальності за скоєні в Україні злочини. Він висловив сподівання, що Іспанія підтримає створення механізму компенсації збитків, завданих вторгненням росії, а також спеціального міжнародного трибуналу за злочин російської агресії.

Сторони також обмінялися думками щодо наслідків російської агресії для продовольчої безпеки, зокрема відзначили важливість продовження дії зернової ініціативи, яка є чільним елементом глобальної продовольчої безпеки.

Зеленський поінформував, що цього року Україна вшановуватиме 90-ті роковини Голодомору 1932-1933 років, та висловив сподівання, що Іспанія приєднається до країн, які визнали Голодомор актом геноциду українського народу.

Читайте також: Іспанія розуміє необхідність захисту українського неба – глава МЗС

Як повідомлялося, 2 листопада міністр закордонних справ Іспанії Хосе Мануель Альбарес прибув з візитом до Києва.

На спільному брифінгу з міністром закордонних справ, Європейського Союзу та співробітництва Іспанії Хосе Мануелем Альбаресом Буено в Києві міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба оголосив про новий пакет військової допомоги з Іспанії, який включає батарею зенітно-ракетного комплексу Aspide та ракети до неї, чотири системи ППО Hawk, протитанкові ракетні комплекси, гармати та снаряди до них.

Фото: Офіс Президента

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-