Конференція з відновлення України у Берліні: Зеленський пропонує заснувати «фінансовий Рамштайн»

Конференція з відновлення України у Берліні: Зеленський пропонує заснувати «фінансовий Рамштайн»

Укрінформ
Президент Володимир Зеленський наполягає на заснування так званого «фінансового Рамштайну» для підтримки фінансової стабільності України та відновлення зруйнованої російськими військами інфраструктури.

Про це він заявив під час онлайн-виступу на конференції з відновлення України, яка відбувається в Берліні, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Я дякую ЄС в цілому і кожній країні ЄС зокрема, яка допомагає, за вже надану підтримку нашій державі. Однак маємо надати більш системний характер цій підтримці. Вірю, що вже зараз можемо ухвалити рішення про заснування «фінансового Рамштайну» для підтримки нашої спільної стабільності за аналогією з «оборонним Рамштайном», який уже функціонує», - сказав Президент.

Зеленський також зазначив, що Україні потрібна фінансова координаційна платформа, яка об’єднає і направить усі зусилля, спрямовані на відбудову країни після бойових дій.

Читайте також: Залужний та генерал Міллі обговорили результати «Рамштайну»

За його словами, нагальною є консолідація, чітке і своєчасне спрямування ресурсів на відновлення тих об’єктів, які критично важливі для життя українців.

Він нагадав, що було розроблено план першочергових кроків з відбудови - Fast Recovery Plan, який потребує 17 млрд доларів США для відновлення житла, шкіл, лікарень, доріг.

«Це те, що потрібно Україні буквально для виживання. Не завтра, не наступного року», - пояснив глава держави.

Водночас він розповів, що Україна наразі не отримала жодного центу на реалізацію цього плану.

Зеленський закликав європейських партнерів наблизити необхідні рішення.

У той же час він зауважив, що засновано Фонд відновлення України, наглядова рада якого на 75% складатиметься з представників країн-донорів, додавши, що Фонд має запрацювати вже наступного місяця.

Президент закликав учасників конференції ухвалити рішення щодо фінансової допомоги Україні у покритті дефіциту бюджету.

Читайте також: Не лише фінансовий «Рамштайн»: Зеленський пропонує ще кілька кроків для підтримки України

«Уже на цій конференції варто ухвалити рішення щодо допомоги з покриття дефіциту нашого державного бюджету наступного року. Для України це непідйомна сума – 38 млрд доларів дефіциту. Це - зарплати вчителів, лікарів, соціальні виплати, пенсії. Суттєві кошти, але наше об’єднання достатньо потужне, щоб реалізувати і таке завдання. Цей потенціал є, зокрема, і завдяки МВФ та іншим фінансовим інституціям. Наш діалог триває і, я вірю, що він розвиватиметься від абстрактних цифр до конкретики, конкретного обсягу фінансів з конкретними джерелами», - підкреслив Зеленський.

Як повідомляв Укрінформ, План швидкого відновлення України (Fast Recovery Plan) передбачає оперативну відбудову об’єктів соціальної інфраструктури, зруйнованих унаслідок повномасштабного російського вторгнення, і має врахувати найкращі сучасні будівельні стандарти.

Фото: Офіс Президента

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-