Бундестаг вивчає питання визнання Голодомору геноцидом українського народу

Бундестаг вивчає питання визнання Голодомору геноцидом українського народу

Укрінформ
Німецький Бундестаг продовжує вивчати питання визнання Голодомору 1932-1933 років геноцидом українського народу.

Про це розповіла президентка німецького Бундестагу Бербель Бас в інтерв’ю Укрінформу.

«Комітет із петицій німецького Бундестагу розглядає петицію про Голодомор, яку підписали понад 56 тисяч осіб. Ми ще чекаємо на результати», - повідомила Бербель.

Спікер німецького парламенту нагадала, що темою з 2015 року опікується спільна Німецько-українська комісія істориків. Також вона зауважила, що Німеччина підтримала декларацію до 85-ї річниці Голодомору на 73-й Генеральній асамблеї Організації Об’єднаних Націй, щоби пам’ять жертв Голодомору була належним чином вшанована.

Говорячи про можливість надання політично-правової оцінки сьогоднішнім звірствам росії, політик зазначила, що «на сьогодні важливим є те, що російські воєнні злочини в Україні мають бути задокументовані, потім незалежно розслідувані, а винні притягнуті до відповідальності». Допомогу в цьому процесі має надати міжнародна спільнота. Зокрема, німецький Бундестаг неодноразово засуджував ці злочини, зазначила Бас, повідомивши, що федеральний генеральний прокурор федерального суду Німеччини вже розпочав розслідування проти росії після того, як з'явилися конкретні ознаки воєнних злочинів.

«Абсолютно зрозумілим є те, що без правди не може бути ні справедливості, ні справжнього миру. Несправедливість має бути названа несправедливістю і визнана такою», - підкреслила Бас.

Читайте також: Парламентський саміт Кримської платформи посилить підтримку України - глава Бундестагу

Як повідомлялося, українська сторона вже кілька років закликає Бундестаг визнати Голодомор геноцидом. Це питання розглядалося на засіданні профільних комітетів і частково в сесійній залі. Втім принаймні до війни німецький політикум, здебільшого уряд, не був готовий на такий крок. Україну мала відвідати делегація петиційного комітету, але корективи в ці плани внесла війна. Що стосується комісії істориків, то вона неодноразово ставала об'єктом критики експосла України в ФРН Андрія Мельника.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-