Агресивна війна росії спрямована не лише проти України, а й всієї міжнародної спільноти - експерт

Агресивна війна росії спрямована не лише проти України, а й всієї міжнародної спільноти - експерт

Укрінформ
Агресивна війна росії стосується не лише України, а й всієї міжнародної спільноти, яка має спрямувати зусилля на забезпечення справедливості та правосуддя для України.

Про це професор кримінального права та міжнародного публічного права, директор Інституту права міжнародної безпеки, спеціальний радник в Міжнародному кримінальному суді (МКС) Клаус Кресс сказав на Міжнародній конференції “Права людини проти геноциду”, організованій берлінським аналітичним центром Liberale Moderne, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Читайте також: Дії путіна запустили самознищення росії, ситуація надалі лише погіршуватиметься - Данілов

“З міжнародно-правової точки зору агресивна війна росії і її звірства під час цієї війни спрямовані не лише проти України. Це стосується всієї міжнародної спільноти. Це означає, що міжнародні зусилля щодо притягнення до відповідальності мають бути спрямовані в напрямках забезпечення справедливості, правосуддя для України та її народу; підвищення стійкості міжнародного правопорядку, забезпечення міжнародного права та його реалізації”, - сказав він.

А ще зазначив, що перешкодою для всебічних і ефективних міжнародних зусиль з притягнення росії до відповідальності є параліч Ради Безпеки ООН. Проте, якою б серйозною і болючою не була російська блокада Ради Безпеки, Генеральна Асамблея ООН не залишилася осторонь цього виклику. Зокрема, засудила 12 жовтня 2022 року незаконну спробу росії силою анексувати українську територію.

Читайте також: На Донеччині затримали двох агентів фсб, які збирали дані про позиції ЗСУ

Кресс наголосив: не може бути жодних сумнівів, що Україна має право згідно з міжнародним правом отримати компенсацію за всі свої втрати. І щоб це дійсно сталося, притягнення до відповідальності має стати частиною міжнародних зусиль.

За його словами, треба розглянути питання про усунення існуючої прогалини в юрисдикції щодо злочинів агресії, це можна зробити шляхом створення спеціального трибуналу.

Професор підкреслив, що було б неправильно розглядати такий трибунал як конкурента Міжнародного кримінального суду (МКС). “Навпаки, такий трибунал слід розглядати як функціональне продовження МКС”, - зазначив він.

Як повідомлялося, 24 лютого 2022 року росія розпочала повномасштабне вторгнення в Україну, чим продовжила збройну агресію, що триває з 2014 року. російські війська проводять масовані бомбардування та обстріли мирних українських міст і селищ. Вони розв’язали масовий терор проти цивільного населення на тимчасово захоплених територіях.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-