Китай, ймовірно, вже шкодує про підтримку путіна - експосол США

Китай, ймовірно, вже шкодує про підтримку путіна - експосол США

Укрінформ
Лідер Китаю Сі Цзіньпін, імовірно, вже шкодує про свою співпрацю з президентом росії володимиром путіним і зустріч із ним перед вторгненням в Україну.

Таку думку висловив директор Центру Євразії Атлантичної ради, посол США в Україні у 2003-2006 роках Джон Гербст під час онлайн-дискусії Київського безпекового форуму, заснованого Фондом Арсенія Яценюка «Відкрий Україну», передає Укрінформ.

«Сі намагався відсторонитися від неприпустимої поведінки путіна в Україні, атак на цивільну інфраструктуру. І тому ми побачили щось схоже на вибачення путіна перед Сі на саміті Шанхайської організації співробітництва декілька тижнів тому», – сказав він.

«Я думаю, що Китай послав росії месидж не використовувати ядерну зброю і якось намагається спрямувати путіна в правильному напрямку», – додав посол.

Гербст також висловив переконання, що Китай буде дуже обережним стосовно допомоги росії обійти санкції.

Крім того, він вважає, що провал путіна в Україні вплинув на ситуацію між Китаєм і Тайванем.

«Сі Цзіньпін говорить дуже войовничо про Тайвань, але він бачить провал в Україні з тими американськими технологіями, які були десь 25-30 років тому, а у випадку Тайваню все буде зовсім не так», – наголосив Гербст.

Як повідомлялося, 15 вересня російський президент путін на зустрічі з лідером Китаю Сі Цзіньпіном пообіцяв «роз'яснити» питання щодо розв'язаної війни проти України, назвавши її «українською кризою».

Востаннє Сі Цзіньпін зустрічався з путіним у лютому лише за кілька тижнів до того, як російський президент віддав наказ про вторгнення в Україну. На тій зустрічі під час відкриття Олімпійських зимових ігор Сі Цзіньпін та путін оголосили про «безмежне партнерство».

Читайте також: Китай закликав своїх громадян евакуюватися з України - ЗМІ

При цьому Китай утримувався від засудження агресії росії проти України та від того, щоб назвати її вторгненням.

24 лютого росія розпочала новий етап війни проти України – повномасштабне вторгнення. Загарбники обстрілюють та бомбардують міста і села України, вбивають мирне населення. Після початку війни до росії були запроваджені масштабні санкції з боку світової спільноти, що негативно позначилося на російській економіці.

Фото: ЕРА

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-