У світі виникла нова «вісь зла»: росія, Іран, Північна Корея – Яценюк

У світі виникла нова «вісь зла»: росія, Іран, Північна Корея – Яценюк

Укрінформ
У світі вже виникла нова "вісь зла": це росія, Іран, Північна Корея, існує також ряд країн, які підтримують цю "вісь зла" приховано.

Таку думку висловив прем’єр-міністр України 2014-2016 років, голова Київського безпекового форуму Арсеній Яценюк під час онлайн-дискусії КБФ 19 жовтня, передає Укрінформ.

"Іран, який перебуває під жорсткими санкціями вільного світу, зміг виготовити та поставити росії тисячі дронів-камікадзе. Північна Корея лише кілька днів тому проводила тестування балістичних ракет, які можуть переносити ядерну зброю. Обидві ці країни під санкціями. І попри це їм вдалося виготовити таку смертельну зброю", – підкреслив Яценюк.

Читайте також: Українські війська не уповільнять наступ із приходом зими - генерал США

За його словами, "це сигнал для всього вільного світу – ми маємо усвідомити, що з санкційним режимом щось не те. Щось точно не так".

Як підкреслив голова КБФ, у світі вже виникла нова "вісь зла": "І ця "вісь зла" – це росія, Іран, Північна Корея. Крім того, ця "вісь зла" має також тих, хто підтримує її приховано. Яка позиція Китаю? Після зібрання комуністичної партії, яке зараз проходить, очевидно, що Китай надто войовничий щодо Заходу. Китай не на правильному боці, наприклад, коли він не підтримав резолюцію ООН щодо засудження незаконного референдуму. Те саме стосується й Індії".

"Нам треба зважати на те, що ми живемо в зовсім іншому світі, і виклики, які зараз постали, мають отримати чітку відповідь. Можливо, у нас буде двополярний світ, в якому ми вже живемо: демократія проти автократії", – підкреслив Яценюк.

Читайте також: росія скоро постане перед вибором: виробляти зброю чи забезпечувати рівень життя - Яценюк

Він наголосив, що після того, як росія поставила за мету вражати цивільні цілі й енергетичні об’єкти, є нагальна потреба для України в системі протиповітряної та протиракетної оборони: "І це, звичайно, поєднується з тим, що Україні надзвичайно потрібні винищувачі. Впевнений, що в найближчому майбутньому наші партнери мають прийняти рішення щодо постачання Україні винищувачів "натівського" зразка, як-от F-16. Адже українське військо зараз повністю сумісне зі стандартами НАТО. Нам треба переключитися з повністю застарілого озброєння радянського штибу на нове сучасне оснащення, яке допомагає нам на полі бою".

"Я впевнений, що і наші партнери, і сама Україна мають пришвидшити поставки та виготовлення систем ППО. Адже у нас є внутрішні спроможності для цього", – підкреслив Яценюк.

Читайте також: Новий «план Маршалла» має об’єднати зусилля у світі, аби врятувати Україну - Яценюк

Як повідомляв Укрінформ, рф продовжує використовувати безпілотні літальні апарати іранського виробництва Shahed -136 для ударів по українських містах та цивільній інфраструктурі.

Заступник речника Держдепартаменту Ведант Пател заявив, що уряд США запровадить санкції стосовно осіб, компаній та країн, які ведуть з Іраном бізнес, пов’язаний із розробками БПЛА чи балістичних ракет або забезпеченням передачі озброєнь з ІРІ в росію.

Міністерство закордонних справ України у своїй заяві закликало Тегеран негайно припинити постачання будь-якої зброї росії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-