Участь білорусі у війні: у Тихановської кажуть, що опозиція готова обговорювати відшкодування Україні

Участь білорусі у війні: у Тихановської кажуть, що опозиція готова обговорювати відшкодування Україні

Укрінформ
В Об’єднаному перехідному кабінеті лідера білоруської опозиції в еміграції Світлани Тихановської готові обговорювати відшкодування Україні за співучасть білорусі в агресивній війні росії та долучитись до післявоєнної відбудови країни.

Про це на брифінгу в Медіацентрі Україна – Укрінформ заявив представник з іноземних справ в Об’єднаному перехідному кабінеті Тихановської Валерій .

«Ми розуміємо, що через дії лукашенка, його рішення взяти участь у цій війні, білорусь як держава стала співагресором у цьому конфлікті. Ми не відмовляємося від цієї відповідальності і підкреслюємо, що згідно з Резолюцією Організації Об’єднаних Націй від 1974 року білорусь підпадає під один із таких критеріїв (визначення держави-співагресора – ред.). Питання про те, якою має бути відповідальність, якою може бути участь білорусі у відбудові України після завершення бойових дій, залишається відкритим, і ми готові його обговорювати», - зазначив представник Тихановської.

Водночас, за його словами, у білоруській опозиції закликають український уряд до того, щоб «між нашими країнами були реальна дружба, співробітництво і партнерство».

Читайте також: Представник Тихановської: Крим має бути українським і де-юре, і де-факто

Як повідомляв Укрінформ, лідер білоруської опозиції в еміграції Світлана Тихановська 11 жовтня звернулась до Президента України Володимира Зеленського з проханням встановити дипломатичні та політичні відносини між Україною та Об'єднаним перехідним кабінетом Білорусі.

Між Україною та росією немає дипломатичних відносин, але з білоруссю вони поки що зберігаються.

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба казав, що їх розірвуть, якщо армія рб перетне кордон та розпочне пряме вторгнення.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-