У МЗС прокоментували ухвалення ООН резолюції про територіальну цілісність України

У МЗС прокоментували ухвалення ООН резолюції про територіальну цілісність України

Укрінформ
Ухвалена Генеральною Асамблеєю ООН резолюція “Територіальна цілісність України: захист принципів Статуту ООН” буде важливою частиною міжнародного інструментарію для притягнення росії до відповідальності.

Про це йдеться у коментарі Міністерства закордонних справ, передає Укрінформ. 

У зовнішньополітичному відомстві зазначили, що у рамках поновленої 11-ї Надзвичайної спеціальної сесії Генеральної Асамблеї ООН щодо агресії РФ проти України 143 держави проголосували “за” резолюцію "Територіальна цілісність України: захист принципів Статуту ООН”.

"Ми вдячні за таку максимальну підтримку резолюції, яка буде важливою частиною міжнародного інструментарію для притягнення Росії до відповідальності", - заявили у МЗС.

Українські дипломати акцентували, що у відповідь на спробу російської федерації анексувати Донецьку, Запорізьку, Луганську та Херсонську області України шляхом організації псевдореферендумів, держави-члени ООН недвозначно заявили, що жодне територіальне привласнення в результаті погрози силою або застосування сили не може бути визнане законним.

Читайте також: Генасамблея ООН: російські псевдореферендуми на захоплених територіях не мають юридичної сили

«Підтримавши зазначений документ, держави-члени ООН визнали рішення рф щодо статусу чотирьох областей України несумісними з принципами Статуту ООН та висунули до росії вимогу щодо їх негайного і безумовного скасування. Ухвалений документ також містить вимогу до російської федерації негайно, повністю і безумовно вивести всі свої військові сили з території України в межах її міжнародно визнаних кордонів», - наголосили у зовнішньополітичному відомстві.

Як зазначається у коментарі, іншим важливим підсумком голосування стало те, що 143 держави-члени ООН згадали у документі резолюцію ГА ООН 68/262 “Територіальна цілісність України” від 28 березня 2014 року, підтвердивши таким чином як той факт, що агресія рф проти України розпочалася у 2014 році, так і статус Автономної Республіки Крим та м. Севастополь як невід’ємної частини суверенної території України.

Як повідомляв Укрінформ, Генеральна Асамблея ООН у середу ухвалила резолюцію «Територіальна цілісність України: захист принципів Статуту Організації Об'єднаних Націй», яка засуджує російські псевдореферендуми на окупованих територіях України.

«За» висловилися 143 країни, проти - 5, утрималися - 35.

Співавторами резолюції виступили близько 70 країн. Серед них – Україна, всі країни ЄС, Австралія, Грузія, Республіка Корея, Молдова, Чорногорія, Камбоджа, Велика Британія, М’янма, низка держав Латинської Америки та Тихоокеанського регіону.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-