Кондратюк обговорила з головою парламенту Туреччини російську агресію і продовольчу безпеку

Кондратюк обговорила з головою парламенту Туреччини російську агресію і продовольчу безпеку

Укрінформ
Заступниця голови Верховної Ради Олена Кондратюк і голова Великих Національних Зборів Турецької Республіки Мустафа Шентоп під час зустрічі в рамках Саміту голів парламентів країн G20 обговорили питання російської агресії проти України та спільні зусилля із забезпечення світової продовольчої безпеки.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба Апарату ВРУ.

За словами Кондратюк, “Туреччина надзвичайно важливий партнер для України в регіоні Чорного моря, який не визнає анексії Криму та послідовно підтримує суверенітет і територіальну цілісність Української держави”.

Віцеспікерка подякувала Туреччині за допомогу у визволенні військовослужбовців Збройних сил України з російського полону, за закриття Чорноморських проток для військових кораблів та введення заборони на переліт військових літаків росії над своїм повітряним простором.

Крім того, заступниця голови ВР проінформувала, що російська федерація, здійснюючи широкомасштабну збройну агресію проти України, продовжує спроби анексії тимчасово захоплених територій України шляхом проведення “референдумів”, наголосивши, що Верховна Рада України офіційно їх засудила, як незаконні, та ніколи не визнає їх результати.

Своєю чергою Шентоп підкреслив, що для Туреччини є надзвичайно важливим збереження територіальної цілісності України, країна не визнає незаконних “референдумів” та захоплюється боротьбою українців за свою державу і суверенітет. При цьому у Туреччині занепокоєні посиленням обстрілів росією об’єктів цивільної інфраструктури та подальшою ескалацією у зв’язку з оголошенням часткової мобілізації в рф.

Читайте також: Кондратюк сподівається, що США визнають рф країною – спонсором тероризму

Кондратюк “висловила вдячність Туреччині за засудження так званих “референдумів”.

“Увесь цивілізований світ ніколи і за жодних обставин не повинен визнавати їх результатів”, - підкреслила віцеспікерка та закликала парламент Туреччини відреагувати на відповідну постанову Верховної Ради із зверненням до міжнародної спільноти, урядів і парламентів країн світу.

Також Кондратюк відзначила зусилля Туреччини щодо організації зернового коридору, завдяки якому вдалося експортувати на світовий ринок понад 5.5 млн тонн українських зернових.

“Це важливий спільний внесок наших дружніх держав у подолання світової продовольчої кризи і недопущення загрози голоду в Африці та Азії”, - закцентувала заступниця голови ВР.

Шентоп також підкреслив, що окрім цього Туреччина надає гуманітарну допомогу Україні, а близько 400 тисяч українців знайшли тимчасовий прихисток у цій країні.

Читайте також: Олена Кондратюк, заступниця Голови Верховної Ради України

Насамкінець зустрічі Кондратюк запросила голову Великих Національних Зборів Туреччини до участі у Першому парламентському саміті Міжнародної Кримської платформи, який відбудеться наприкінці жовтня у Хорватії.

Як повідомляв Укрінформ, Кондратюк очолює делегацію ВРУ під час участі у восьмому Саміті голів парламентів G20, який проходить 6-7 жовтня в Джакарті (Республіка Індонезія).

Фото: rada.gov.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-