Рада закликає світ засудити псевдореферендуми рф в Україні

Рада закликає світ засудити псевдореферендуми рф в Україні

Заява
Укрінформ
Верховна Рада ухвалила Заяву у зв’язку із злочинними рішеннями керівництва російської федерації щодо спроби "анексії" тимчасово окупованих територій Донецької, Луганської, Запорізької та Херсонської областей України із закликом до світової спільноти.

Як повідомляє Укрінформ із посиланням на Телеграм народного депутата Ярослава Железняка (парламентська фракція "Голос"), відповідну постанову "Про Заяву Верховної Ради України у зв’язку із злочинними рішеннями керівництва російської федерації щодо спроби анексії тимчасово окупованих територій Донецької, Луганської, Запорізької та Херсонської областей України" (№8091) підтримали 315 парламентаріїв.

Згідно із текстом заяви, Верховна Рада звертається до Організації Об’єднаних Націй, Європейського Союзу і НАТО, парламентів та урядів усіх держав світу, міжнародних організацій, усіх людей доброї волі з низкою вимог.

Зокрема, український парламент закликає засудити проведені російською федерацією псевдореферендуми з метою "анексії" тимчасово окупованих територій України, не визнавати їх сфабриковані результати та "приєднання" цих українських територій до складу рф.

ВРУ вимагає посилити санкційний тиск на росію та російських посадових осіб, щоб примусити її негайно припинити злочин агресії проти України, вивести всі контрольовані нею збройні формування з території Української держави та відновити територіальну цілісність країни в межах її міжнародно визнаних кордонів 1991 року.

Читайте також: Зеленський: Якщо реакція світу на «анексію» рф буде слабкою, вона придумає якусь нову ескалацію

Парламент вкотре звертається з вимогою визнати російську федерацію державою-спонсором тероризму та запровадити санкції, передбачені для держави-спонсора тероризму, включно з повним ембарго на торгівлю енергоносіями з державними та приватними компаніями, афілійованими з рф, та відключенням від системи SWIFT усіх фінансових установ росії.

Водночас Верховна Рада просить світову спільноту збільшити надання Україні військової допомоги, у тому числі наступальної зброї, фінансової, гуманітарної та політичної підтримки.

Окрім того, український парламент закликає підтримати ініціативу про створення Спеціального кримінального трибуналу щодо злочину агресії рф проти України та притягнути російську федерацію, її політичне та військове керівництво до відповідальності за порушення міжнародного права, вчинення воєнних злочинів, злочину агресії, злочинів проти людяності, геноциду українського народу.

Також ВРУ звертається з проханням створити всі необхідні правові механізми на міжнародному та національних рівнях з метою забезпечення ліквідації заподіяної російською федерацією Україні шкоди, відшкодування всіх завданих населенню та природному середовищу держави збитків, а також усунення всіх наслідків цієї агресії шляхом реституції з боку росії, у тому числі користуючись з зарубіжних активів рф.

Читайте також: Громадян, які примусово брали участь у псевдореферендумах, не притягатимуть до відповідальності

Крім цього, парламент наголошує на необхідності підтримати зусилля ООН, спрямовані на відсторонення російської федерації від виконання нею функцій постійного члена Ради Безпеки ООН, визнати факт відсутності підстав для правомірного перебування російської федерації в ООН та її органах, організаціях та врахувати, що питання майбутнього оформлення членства рф у складі ООН має бути розглянуто після досягнення нею критеріїв членства, передбачених Статутом ООН.

Наприкінці заяви ВРУ закликає підтримати прагнення українського народу до якнайшвидшого набуття Україною членства у Європейському Союзі та військово-політичному альянсі НАТО.

Як повідомлялося, російські загарбники оголосили результати псевдореферендумів, які проводилося ними протягом 23 – 27 вересня на тимчасово окупованих територіях України. Згідно з ними, "підтримка" входження до складу росії нібито становила понад 97% голосів.

Міжнародна спільнота законність такого інсценованого "волевиявлення" не визнала.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-