Постпред України в ОБСЄ назвав розпачем спробу росії анексувати загарбані території

Постпред України в ОБСЄ назвав розпачем спробу росії анексувати загарбані території

Укрінформ
Спроба росії анексувати загарбані українські території, з яких її війська нині тікають, є ознакою слабкості та розпачу.

Про це заявив постійний представник України при міжнародних організаціях у Відні Євгеній Цимбалюк під час засідання Постійної ради ОБСЄ у четвер, передає кореспондент Укрінформ.

"Те, що російський президент у своїй промові стільки разів вжив слова "ніколи" і "назавжди", ще раз свідчить про те, що він дуже погано розбирається в історії. І події в реальному житті це тільки підтвердили. Лише кілька днів знадобилося українським захисникам, щоб звільнити від російської "анексії" десятки населених пунктів. На Херсонщині, Харківщині, Луганщині та Донеччині", - заявив український дипломат, наголосивши, що українські військові і далі визволятимуть свою землю і свій народ до повного відновлення територіальної цілісності держави.

За словами очільника місії України в ОБСЄ, незаконна спроба росії анексувати загарбані території чітко продемонструвала, що "всі сигнали кремля про готовність до переговорів були лише прикриттям збройної агресії".

Читайте також: Промова путіна свідчить про його поразку та втрату зв'язку з реальністю – Боррель

"Проте спроба агресора оголосити про анексію територій, з яких тікають його війська, також є ознакою слабкості. Без сумніву, для істориків і юристів у майбутньому буде цікаво створити термін для опису цього. Але сьогодні ми можемо чітко охарактеризувати це як розпач", - підкреслив Цимбалюк.

Він додав, що спроби керівника рф вкрасти українські території та його відповідні нікчемні укази свідчать про те, що "путін також погано вивчав право, коли був студентом юридичного факультету тодішнього Ленінградського держуніверситету". Зокрема, він мав би знати про міжнародне право та Гаазькі конвенції і "усвідомлювати, що скоєння воєнних злочинів і злочинів проти людяності та злочину агресії тягне за собою відповідальність, у тому числі кримінальну".

Говорячи про російські злочини в Україні, Цимбалюк згадав про сьогоднішній обстріл Запоріжжя, назвавши його актом державного тероризму. Посол також зазначив, що довгий список злочинів рф напередодні поповнився ще одним – після підписання путіним указу про взяття ЗАЕС під "оперативний контроль" росії.

"Цей злочин не має прецедентів і ще більше підриває нашу ядерну безпеку. Тому держава-терорист має понести за це політичні, економічні та правові наслідки, у тому числі шляхом запровадження санкцій проти росатома", - заявив він.

Читайте також: путіна треба притягнути до відповідальності через спробу анексії територій України - Британія

Як повідомлялося, 30 вересня у кремлі відбулася нелегітимна церемонія «прийняття до складу росії» маріонеткових утворень «днр» і «лнр», а також захоплених армією росії територій Херсонської та Запорізької областей України, після проведення псевдореферендумів 23-27 вересня. Міжнародне співтовариство визнало незаконність цього інсценованого «волевиявлення».

У середу, 5 жовтня, путін підписав закони з незаконним рішенням щодо «прийняття до складу росії» загарбаних територій України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-