ЄС ухвалив восьмий пакет санкцій проти росії - що у ньому

ЄС ухвалив восьмий пакет санкцій проти росії - що у ньому

Оновлено
Укрінформ
Європейський Союз остаточно ухвалив останній пакет санкцій проти росії через спробу незаконної анексії Донецької, Луганської, Запорізької та Херсонської областей України.

Як повідомляє Укрінформ, таке повідомлення оприлюднене 6 жовтня на сайті Європейської Ради.

«З огляду на російську ескалацію агресивної війни проти України та незаконну анексію Донецької, Луганської, Запорізької та Херсонської областей України Рада ЄС вирішила сьогодні застосувати новий пакет економічних та індивідуальних санкцій проти росії. Погоджений пакет включає серію болючих заходів, що мають на меті посилити тиск на російський уряд та економіку, ослабити військові спроможності росії та примусити кремль заплатити за нещодавню ескалацію», – йдеться у документі.

Зокрема, погоджений сьогодні пакет санкцій вносить до європейського законодавства основу для встановлення граничного обмеження ціни на закупівлю російської нафти, що транспортується танкерними суднами, а також продуктів нафтопереробки у торгівлі з третіми країнами. Вживатиметься скоординований комплекс таких заходів. У тому числі, буде заборонено надавати морський транспорт та технічну допомогу, брокерські та фінансові послуги, які стосуються транспортування до третіх країн сирої нафти (з грудня 2022 року) та продуктів нафтопереробки (з лютого 2023 року), що мають походження з росії.

Як очікується, запровадження такого граничного рівня ціни на цю російську продукцію дозволить різко скоротити фінансові надходження росії від торгівлі нафтою, після того, як її злочинна війна проти України призвела до зростання глобальних цін на енергію. Такі заходи, як зазначається у повідомленні, сприятимуть також стабілізації глобальних цін на енергію.

Читайте також: Мінекономіки закликає партнерів посилювати санкційний тиск на росію

У вимірі торгівлі ЄС розширив перелік російських товарів, які заборонені до імпорту до ЄС. Зокрема, це стосується сталеливарної продукції, яка походить з росії або експортується росією. Подальші обмеження на імпорт стосуються деревини, паперу, сигарет, пластикових виробів та косметики, елементів, що використовуються в ювелірній промисловості, включаючи каміння та дорогоцінні метали, що в цілому надавало росії великі прибутки. Також будуть заборонені торгівля, поставки та експорт додаткових товарів, що використовуються в авіаційному секторі.

Як зазначається у повідомленні, ухвалений сьогодні пакет санкцій також включатиме:

  • накладення санкцій на осіб та установи, які відігравали роль в організації незаконних псевдореферендумів, представників оборонного сектору, відомих осіб, які поширювали дезінформацію щодо цієї війни (росії проти України – ред.). Розширюються також підстави для застосування особистих санкцій, зокрема за спроби або допомогу в обходженні європейських обмежувальних заходів, що накладені на росію;
  • розширення переліку заборонених до експорту товарів, що можуть сприяти розвитку військово-промислового сектору росії та розвитку її технологій в секторах оборони й безпеки. Цей перелік віднині включатиме певні електронні компоненти, додаткові хімічні речовини, а також предмети, що можуть використовуватися для смертної кари, тортур та інших способів нелюдського та принизливого поводження з людьми;
  • заборонено продавати, постачати, передавати або експортувати цивільну вогнепальну зброю та її суттєві компоненти і боєприпаси, військові автомобілі та обладнання, воєнізоване обладнання та запасні частини до такого обладнання;
  • заборону громадянам ЄС займати будь-які посади у керівних органах певних російських компаній державної власності, або таких, що контролюються юридичними особами, установами або закладами;
  • внесення у перелік установ державної власності, з якими заборонено здійснювати трансакції, регістру морського судноплавства росії;
  • повну заборону на надання «гаманців криптовалют», відповідних рахунків або послуг громадянам та резидентам росії, незалежно від загального обсягу таких криптоактивів;
  • заборону на надання росії архітектурних та інженерних послуг, консультаційних послуг у сфері IT, а також дорадчих послуг.

Всі згадані положення будуть невдовзі оприлюднені в Офіційному журналі ЄС.

Як зазначив Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль, новий пакет санкцій завдасть відчутного удару по економіці росії.

"Черговий крок покарання агресора, який завдасть відчутного удару по його економіці", - написав Шмигаль у Телеграмі.

За словами Прем’єра, Україна вдячна за важливий крок солідарності з боку ЄС.

"Водночас ми очікуємо, що санкційний тиск на агресора продовжиться. Потрібно повне відключення всіх російських та білоруських банків від SWIFT, запровадження повного енергетичного ембарго, заборона входу суден під прапорами країн-членів ЄС у російські морські порти, а також припинення видачі віз для російських громадян", - додав Шмигаль та наголосив, що чим швидше ЄС та країни G7 накладуть такі заборони та санкції проти росії, тим швидше вдасться завершити цю війну.

Читайте також: Світ має визнати росію державою-терористом через спроби анексії території України — МЗС

"Перемога України неминуча! Дякуємо ЄС за те, що допомагає її наблизити!", - резюмував Шмигаль.

Як повідомляв Укрінформ, 30 вересня у кремлі відбулася нелегітимна церемонія «прийняття до складу росії» маріонеткових утворень «днр» і «лнр», а також захоплених армією росії територій Херсонської та Запорізької областей України, після проведення псевдореферендумів 23-27 вересня. Міжнародне співтовариство визнало незаконність цього інсценованого «волевиявлення».

У середу путін підписав закони з незаконним рішенням щодо «прийняття до складу росії» захоплених територій України – самопроголошених «л/днр», а також Запорізької та Херсонської областей.

Такі дії росії викликали заперечення та засудження переважної більшості країн.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-