Україна закликає росію негайно звільнити гендиректора ЗАЕС

Україна закликає росію негайно звільнити гендиректора ЗАЕС

Заява
Укрінформ
Протиправне затримання російськими загарбниками генерального директора Запорізької АЕС Ігоря Мурашова є черговим проявом державного тероризму, рф має негайно його звільнити.

Про це йдеться у заяві Міністерстві закордонних справ, передає Укрінформ.

"МЗС України рішуче засуджує протиправне затримання російськими окупантами генерального директора Запорізької атомної електростанції Ігоря Мурашова. Цей злочин є черговим проявом державного тероризму з боку росії та грубим порушенням міжнародного права. росія має негайно звільнити генерального директора ЗАЕС", - наголосили у зовнішньополітичному відомстві.

МЗС закликає міжнародну спільноту, зокрема ООН, МАГАТЕ та Групу семи, також вжити рішучих заходів з метою звільнення Мурашова.

"Вкотре наголошуємо на нагальності максимальної мобілізації зусиль світового співтовариства з метою забезпечення демілітаризації та деокупації ЗАЕС та її повернення під контроль України як єдиного способу усунення нинішніх загроз у сфері ядерної безпеки", - підкреслили українські дипломати.

Читайте також: Гендиректор МАГАТЕ готовий прибути цього тижня до України та рф для обговорення ЗАЕС

У заяві наголошується, що українська сторона очікує посилення тиску на державу-агресора з метою припинення обстрілів російськими загарбниками ЗАЕС та інших цивільних ядерних об’єктів на території України, недопущення тиску і репресій проти персоналу ЗАЕС та їхніх родин.

Як повідомлялося, раніше президент держпідприємства Петро Котін заявив, що 30 вересня російські загарбники затримали генерального директора Запорізької атомної електростанції Ігоря Мурашова.

За інформацією Котіна, автомобіль Мурашова зупинили дорогою від станції до Енергодара, а його самого із зав‘язаними очима вивезли в невідомому напрямку. Наразі доля гендиректора ЗАЕС і його місцеперебування невідомі.

Читайте також: Енергоатом спростував фейк про пожежу на енергоблоці ЗАЕС

ЗАЕС, найбільша атомна станція у Європі, з 4 березня захоплена російськими військовими. Загарбники розміщують на майданчику станції військову техніку та боєприпаси, обстрілюють прилеглу територію і саму станцію, руйнуючи ЛЕП, спричиняючи відключення енергоблоків.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-