Нинішня позиція Китаю вигідніша Україні, а не росії – Кулеба

Нинішня позиція Китаю вигідніша Україні, а не росії – Кулеба

Укрінформ
Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба вважає, що нинішня позиція Китаю стосовно війни вигідніша Україні, а не росії.

Про це він заявив інтерв’ю Інтерфакс-Україна, повідомляє Укрінформ.

«Кому вигідніша нинішня позиція Китаю? Звісно, Україні, а не росії. росія хотіла б отримувати набагато більшу участь. Чи хотіли б ми отримувати від Китаю більше? Звісно, хотіли б. Але, реально зважуючи ситуацію, ми розуміємо, що нинішня позиція – це позиція, з якою ми можемо працювати», - сказав глава української дипломатії.

Водночас Кулеба зауважив, що якщо Китай десь підтримає російську агресію проти України в будь-якій формі, це матиме руйнівний ефект для наших двосторонніх відносин.

Також на думку глави МЗС, з Індією і Китаєм Україні бракує регулярного контакту лідерів.

Читайте також: Ядерні погрози рф є актом відчаю, оскільки вона програє війну – Кулеба

«Ми пропонуємо ці розмови, але вони з політичних причин поки що утримуються. Позиція Індії – така сама, як і позиція Китаю, з нею можна працювати. Я, звісно, маю запитання до закупівлі нафти, але аргумент індусів простий: "Європа купує, чому ми не можемо купувати?" Тобто складно. Але ми бачимо там і позитивну динаміку, наприклад, відмова індійського ВПК від співпраці з росією за низкою проєктів», - наголосив міністр.

Кулеба відзначив, що політично позиція Індії звучить завжди чітко – вона за територіальну цілісність України.

Читайте також: Кулеба закликав країни, які пропонують посередництво з рф, припинити гру і підтримати Україну

Як повідомлялося, від початку широкомасштабного російського вторгнення в Україну Китай заявив про нейтралітет і відмовляється надавати військово-технічну, фінансову та іншу матеріальну допомогу жодній зі сторін.

22 вересня Пекін закликав до мирних переговорів між сторонами «конфлікту».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-