Рада має ухвалити до кінця року майже пів сотні євроінтеграційних законів - Кондратюк

Рада має ухвалити до кінця року майже пів сотні євроінтеграційних законів - Кондратюк

Укрінформ
Верховна Рада має ухвалити близько 49 євроінтеграційних законодавчих актів до кінця року.

Про це заступниця Голови Верховної Ради Олена Кондратюк повідомила в інтерв‘ю Укрінформу.

Вона зауважила, що нині парламент має працювати у двох так званих магістральних напрямах: виконання Угоди про Асоціацію та безпосереднє членство в ЄС.

За її словами, Угода про Асоціацію виконана Україною орієнтовно на 70%. Відповідно до цього ВР упорядковує законодавство, яке прискорюватиме й виконуватиме цю угоду.

Кондратюк зауважила, що для переходу до переговорів щодо вступу в ЄС до кінця року необхідно виконати сім умов, озвучених Україні після здобуття статусу кандидата на членство. Вона нагадала, що ці умови стосуються подальшого реформування Конституційного Суду, продовження судової реформи, вдосконалення антикорупційного та медійного законодавств, а також передбачають ухвалення закону про національні меншини.

Читайте також: Шлях України до ЄС: Стефанчук очікує, що у грудні Єврокомісія оцінить виконання рекомендацій

"Зрозуміло, що для того, аби виконати одну умову, може знадобитися ухвалення декількох законів. Загалом десь 49 законодавчих актів маємо ухвалити до кінця року… Ці 49 законів можуть стосуватися як Угоди про Асоціацію, так і семи умов", – зазначила Кондратюк.

Вона наголосила на необхідності серйозної спільної роботи з Кабінетом Міністрів, зокрема з офісом віцепрем’єр-міністра з євроінтеграції. "Уряд має надати парламенту програму, фактичний перелік законів, які потребують адаптації. Верховна Рада має це швидко опрацювати, доопрацювати і підготувати до ухвалення", – зауважила віцеспікер.

За її словами, всі євроінтеграційні документи мають бути якісними, вивіреними та добре пропрацьованими у комітетах. У цьому контексті вона поінформувала, що при кожному парламентському комітеті створено підкомітети з євроінтеграції. "Це дуже важливо, тому що всі ці документи мають фактично пройти "перше сито" у профільному комітеті, отримати схвальну оцінку в профільному комітеті з європейської інтеграції, а потім уже направлятися в зал для голосування. Згодом такі закони направлятимуться до Єврокомісії на експертизу", – зазначила заступниця Голови ВР.

Читайте також: Зеленський сподівається, що інтеграція України в ЄС займе не роки, а місяці

Повний текст інтерв‘ю буде опубліковано на сайті Укрінформу незабаром.

Як повідомляв Укрінформ, глави держав та урядів Європейського Союзу 23 червня ухвалили рішення про надання Україні статусу країни-кандидатана входження до ЄС.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-