Зеленський і Шольц обговорили російські псевдореферендуми та оборонну співпрацю

Зеленський і Шольц обговорили російські псевдореферендуми та оборонну співпрацю

Укрінформ
Президент Володимир Зеленський провів розмову з Федеральним канцлером Німеччини Олафом Шольцом і обговорив незаконно проведені псевдореферендуми на тимчасово захоплених територіях та співпрацю в оборонній сфері.

Як передає Укрінформ, про це Зеленський повідомив у Фейсбуці.

"Провів предметну розмову з Федеральним канцлером Німеччини Олафом Шольцом. Подякував за його сильну заяву на підтримку України у виступі на відкритті 77-ї сесії Генасамблеї ООН у Нью-Йорку", - зазначив Зеленський.

Співрозмовники обговорили двосторонню оборонну співпрацю та незаконно проведені псевдореферендуми на тимчасово захоплених територіях України.

"Визнання росією цих псевдореферендумів, реалізація так званого кримського сценарію та чергова спроба анексії української території означатиме, що з цим президентом росії немає про що говорити", - наголосив Зеленський, повідомляє сайт Президента.

Українська сторона розраховує на посилення санкцій ЄС та якнайшвидше, синхронізоване з незаконними рішеннями рф схвалення восьмого пакета санкцій, який має бути набагато потужнішим.

Президент відзначив ухвалені Німеччиною рішення щодо постачання озброєння в Україну, вже надану оборонну допомогу та висловив сподівання на її подальше посилення. Особливо було відзначено очікуване постачання до України першої німецької системи протиповітряної оборони IRIS-T для захисту українського неба від ракетного терору росії.

Федеральний канцлер Німеччини привітав нещодавній обмін військовополоненими, у результаті якого з російського полону було визволено 215 захисників України.

Співрозмовники торкнулися питання макрофінансової підтримки України в умовах війни та вагомої ролі ФРН у цьому процесі, зокрема як країни, що головує в "Групі семи". Президент висловив подяку за сприяння Німеччини через Всесвітню продовольчу програму ООН у доправленні гуманітарної допомоги України для Ефіопії та Сомалі.

У цьому контексті сторони погодилися із важливістю належного виконання експортної зернової ініціативи та необхідності її продовження.

Зеленський та Шольц також зупинилися на питанні енергетичної безпеки в регіоні.

Під час обговорення теми відновлення України канцлер Німеччини поінформував Зеленського про підготовку до проведення наступного місяця в Берліні Міжнародної експертної конференції з відбудови України як одного із заходів німецького головування у "Групі семи". Глава держави висловив готовність звернутися до учасників конференції в онлайн-форматі та повідомив про плановану участь у ній Прем’єр-міністра України.

Читайте також: Мелоні пообіцяла Зеленському підтримку Італії

Як повідомляв Укрінформ, 28 вересня Зеленський провів телефонні розмови із Президентом Туреччини Реджепом Таїпом Ердоганом, з Прем’єр-міністром Канади Джастіном Трюдо та Прем’єр-міністром Великої Британії Ліз Трасс.

Фото: ОП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-