Євродепутати засудили російські фейкові «референдуми» в Україні

Євродепутати засудили російські фейкові «референдуми» в Україні

Заява
Укрінформ
Депутати Європейського парламенту, які представляють практично всі ключові політичні групи, виступили із спільною заявою, в якій засудили незаконні та фейкові «референдуми», які росія намагається провести на тимчасово окупованих територіях України.

Про це йдеться у переданому Укрінформу листі з Європейського парламенту із відповідною заявою, під якою свій підпис поставили 60 європейських депутатів.

«Ми засуджуємо організацію так званих «референдумів» на територіях України, що є тимчасово окупованими росією, вважаємо їх незаконними, такими, що мають політично заздалегідь визначені результати та не будуть визнані. Ці незаконні спроби надалі підірвати суверенітет, територіальну цілісність та незалежність України є грубим порушенням міжнародного права та міжнародних угод, включаючи Хартію ООН, Ґельсінський заключний акт, Паризьку хартію та Будапештський меморандум», - йдеться у документі.

У спільному листі депутати зауважили, що спроба росії легітимізувати окупацію та анексію територій Луганської, Донецької, Запорізької та Херсонської областей є подальшою небезпечною ескалацією російської агресивної війни. Ця спроба повторити сценарій, що мав місце у 2014 році в Криму, є проявом відчаю кремля у зв’язку із військовим наступом України, яка протягом кількох минулих тижнів змогла звільнити від російських загарбників значну частину своєї території.

Читайте також: G7 засудила псевдореферендуми на тимчасово захоплених українських територіях

«Свідчення українців на звільнених територіях, а також знайдені масові поховання людей, що чинили спротив російській окупації, підтверджують, що на тимчасово окупованих територіях України були повністю відкинуті фундаментальні свободи й права. На цих територіях люди жили в умовах репресій, їх піддавали насильницькій депортації, позбавили свободи на висловлювання. За жодних умов на окупованих територіях не може відбутися голосування», - наголосили євродепутати.

Документ окремо вимагає від Європейського Союзу та від його кран-членів дати «належну відповідь» цим псевдореферендумам та продовженню російської агресії проти України, запровадити нові обмежувальні заходи, включаючи введення повного ембарго на постачання російського викопного пального та нових санкцій проти російської продукції, виключення рф зі складу G20 та інших організацій міжнародного співробітництва.

Депутати також звернулися до ЄС із вимогою запровадити персональні санкції проти осіб, що були причетними до організації цих рейкових «референдумів» на захоплених територіях України.

«Ми висловлюємо нашу непохитну підтримку Україні та її народу, які мужньо захищають свою свободу та незалежність, а також європейські ідеали та цінності. Ми закликаємо ЄС, країни-члени та міжнародних партнерів надалі підтримувати суверенітет та територіальну цілісність України, надавати всю можливу допомогу для України та її народу, збільшити обсяг військової допомоги», - наголошується у спільній заяві.

Читайте також: У Раді Європи заявили, що жодні псевдореферендуми на окупованих територіях України визнані не будуть

Серед депутатів, які підписали документ, є відомі українській аудиторії імена, серед яких Пятрас Ауштрявічюс, Єжі Бузек, Гай Верхофстадт, Наталі Луазо, Радослав Сікорський, Андрюс Кубілюс, Раса Юкневічене, Сандра Калнієте, Яцек Саріуш-Вольський та багато інших.

Як повідомлялося, раніше високий представник ЄС від імені всіх 27 країн-членів заявив, що так звані російські «референдуми» на захоплених територіях не будуть визнані міжнародним співтовариством та не матимуть жодних правових наслідків.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-