МЗС України засуджує увʼязнення спостерігачів ОБСЄ окупаційною адміністрацією росії

МЗС України засуджує увʼязнення спостерігачів ОБСЄ окупаційною адміністрацією росії

Укрінформ
Міністерство закордонних справ України рішуче засуджує зрежисований російською окупаційною адміністрацією «вирок верховного суду лнр» щодо ув’язнення на 13 років співробітників Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні з числа місцевого персоналу.

Про це йдеться у повідомленні МЗС України, передає Укрінформ.

«МЗС України рішуче засуджує зрежисований російською окупаційною адміністрацією «вирок верховного суду лнр» щодо ув’язнення на 13 років співробітників Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні з числа місцевого персоналу - Дмитра Шабанова та Максима Петрова - за надуманими звинуваченнями у «державній зраді», - зазначило зовнішньополітичне відомство.

У міністерстві наголосили, що багатомісячне незаконне позбавлення волі, а також терористичні методи поводження із представниками персоналу ОБСЄ в Україні на тимчасово захопленій росією території в Донецькій та Луганській областях є несумісним з подальшим членством рф в ОБСЄ.

«Представники місцевого персоналу ОБСЄ, незаконно утримувані російськими окупаційними адміністраціями, мають бути негайно звільнені», - наголошується у заяві.

МЗС також закликає держави-учасниці ОБСЄ, керівництво організації та наших міжнародних партнерів рішуче посилити політичний та санкційний тиск на росію з метою негайного звільнення незаконно затриманих представників персоналу СММ ОБСЄ в Україні.

Читайте також: Боррель закликав негайно звільнити засуджених у Луганську спостерігачів ОБСЄ

Як повідомлялося, після повномасштабного вторгнення рф в Україну 24 лютого в окупованих росією Донецьку та Луганську затримані чотири українці - місцеві члени СММ ОБСЄ, одного з яких згодом було звільнено. 12 вересня російські пропагандисти повідомили, що «верховний суд лнр» засудив до 13 років позбавлення волі двох співробітників СММ ОБСЄ - Максима Петрова та Дмитра Шабанова (перекладача та асистента з безпеки), яких «визнали винними у державній зраді».

Голова ОБСЄ, глава МЗС Польщі Збігнєв Рау та генсекретарка ОБСЄ Гельґа Марія Шмід засудили винесений в окупованому Луганську «судовий вирок» двом національним членам Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ та закликали до їх негайного звільнення.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-